Index Vakbarát Hírportál

Az egyházi iskolák tanárainak kritikája a rendszer elevenébe vág

2020. február 29., szombat 12:59 | aznap frissítve

Vajon milyen jövő vár arra az országra, amely semmilyen vitára és kritikára nem nyitott, még a legjobb szándékúakra sem? Amely minden bírálatot politikai támadásnak vesz, és akként is kezel? Vajon hogyan tudja egy ilyen ország kezelni a problémáit, fejleszteni önmagát, javítani a működését? Tanulságos választ ad ezekre a kérdésekre az, ami az egyházi iskolai tanárok tiltakozásával történik. Az elmúlt hónapokat nézve talán nincs is  jobb példa arra

Mi van, ha nem sorosista ügynökök bírálnak?

A magyar oktatás problémáiról, a Nemzeti alaptantervről már sok bírálat jelent meg, de talán egyik sem vágott annyira a kormány elevenébe, mint az egyházi iskolák tanárainak most megjelent, higgadt állásfoglalása. A nyílt levelet mostanra már közel 1200 katolikus, evangélikus, református iskolában tanító tanár írta alá. Ott vannak köztük az ország neves piarista és ferences gimnáziumainak, az evangélikus Fasori Gimnáziumnak a tanárai, mint ahogy Soprontól Nyíregyházáig számos más egyházi iskola pedagógusa is. 

A Nemzeti alaptanterv eddig megjelent kritikáit a kormányzati kommunikáció élből azzal verte vissza, hogy Soros György által pénzelt szervezetek vagy liberális egyetemi oktatók csinálják csak a balhét. Az ő hangjuk tompítására a kormány gyorsan felsorakoztatott maga mellett olyan, eddig a nyilvánosságban alig-alig szereplő "civil" tanári szervezeteket, amelyek lelkesen üdvözölték a NAT-ot. Ezek közül a legérdekesebb jelenség kétségtelenül a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete nevű szervezet volt, amelyet Takaró Mihály irodalomtörténész vezet, aki egyben a NAT botrányos magyar nyelv és irodalom fejezetének szerzője is.  

A kritika azonban most belülről jött, hiszen az egyházi iskolákat hagyományosan a kormány támogatóinak szokás elkönyvelni. Elsőre nehéz is mit kezdeni vele a kormánypropagandának:  

A teljes állásfoglalást itt olvashatja el. 

Az egyházak gyorsan elhatárolódnak

A nyílt levelet a fővárosi Piarista Gimnázium tanárai szövegezték. Ők kezdték el kedden emailen terjeszteni a többi egyházi fenntartású iskola pedagógusa között. Sikerült beszélnük az egyik aláíróval. Ő azt mondta az Indexnek: semmi mást nem szeretnének, mint nyílt vitát és párbeszédet a problémákról.

Egyrészt halljuk a miniszter nyilatkozatait arról, hogy a magyar oktatásban minden rendben van, de a helyzet közben olyan, hogy az már a legjobb szándékú és leginkább együttműködő tanárokban is komoly ellenérzéseket vált ki. 

Ez a csendes belső lázadás hamar felkeltette a politika figyelmét, és jöttek a zsigeri reakciók. Voltak egyházi intézmények, amelyek megtiltották, hogy a tantestület tagjai csatlakozzanak az állásfoglaláshoz. Többen ezért vagy az iskola megnevezése nélkül, vagy csak nevük titokban tartásával támogatják a petíciót.

Információink szerint az egyik aláírónak az iskolai munkája mellett az Oktatási Hivatalnál is volt megbízása, amelyet azonnal megszüntettek.  

Közben a kormányzati propaganda nehéztüzérségének ágyúi ráfordultak a célra. Az állásfoglalás még nem is volt nyilvános, de csütörtökön már meg is jelent egy riasztó iromány az Origón. A Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban című "cikk" érdekessége az volt, hogy abban csak az egyházi vezetők elítélő reakciói voltak olvashatók, az viszont nem, hogy mi szerepel az állásfoglalásban, amit elítélnek. Ezt nem tudhatták meg az Origo olvasói.

A cikkben sorra határolódnak el a nyílt levéltől és mossák kezeiket az állam által amúgy bőségesen támogatott egyházak képviselői. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szerint "a budapesti Piarista Gimnázium nevelőtestületének több tagja fogalmazta meg az állásfoglalást, így az nem képviseli a katolikus, illetve az egyházi iskolák egészét, hanem egy magánkezdeményezésnek tekintendő". 

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Oktatási Irodájának vezetője az Origón keresztül kívánt megsemmisítő csapást mérni a véleményüket kifejezni merészelő tanárokra. Először is határozottan visszautasította azt a módszert, amellyel "lejáratják az egyházi iskola fogalmát". Amennyiben a tiltakozók sajtónyilvánosságot kívánnak teremteni önös céljaikhoz, írja Papp, akkor azt kizárólag a piaristák nevében tegyék meg. Szerinte a levél aláírói ezzel "a politikai szerepvállalás útjára léptek". Az egyház elvárja, hogy "az egyházi iskolákat ne járassák le, állásfoglalásukkal azt a látszatot keltve, mintha minden egyházi iskola felsorakozna Önök mellé".

Az Origo idézi Szilvásy Lászlót, a magyar piaristák tartományfőnökét is. Ő csak annyit mond: a levelet egy véleménynek tekinti, semmi többnek, ami nem a Piarista Rend Magyar Tartományának hivatalos állásfoglalása. Külön érdekesség, hogy Szilvásy László az Index kérdésére pénteken ezt válaszolta:

Az idézőjelben szereplő nyilatkozatot soha nem tettem az Origo hírportálnak. Egyáltalán a témában semmilyen sajtóorgánumnak nem nyilatkoztam és nem adtam közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében. (A szöveg ugyanakkor tőlem származik, de az egy levélben, más kontextusban került leírásra egy konkrét személynek, aki nem újságíró.)

 

"Nem a mi tanáraink dolga a problémák felhánytorgatása"

A Vasárnap.hu című orgánum neves piaristákat vonultatott fel az aláírásgyűjtés elítéléséhez. Jelenits István, a Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal kitüntetett piarista szerzetes, a Kádár-kor legszebb éveit idéző nyilatkozatában tulajdonképpen azt mondja: egy magyar állampolgár ne fogalmazza meg nyilvánosan a véleményét - még a saját szakmájáról sem. A neves teológus tanár arra a fontos tényre világít rá, hogy a kormány olyan mértékben segítette anyagi támogatásával is az egyházi és azon belül a piarista iskolák újranyitását, egyházi kézbe kerülését,

hogy már csak emiatt is úgy gondolom: nem a mi tanáraink dolga, hogy egy gond, egy probléma felhánytorgatásával kezdeményező módon megtámadják a kormányzatot.

Jelenits szerint itt persze nem arról van szó, hogy a támogatások miatt ne jelezhetnék az egyházi iskolák pedagógusai a kormányzat felé, ha problémájuk van adott esetben a NAT-tal. Ő mégis sajnálatosnak tartja, hogy „éppen egy ilyen lázadásnak a lovasai lettünk", inkább közvetítő szerepet kellett volna vállalni a nehézségek tisztázására.  

A Vasárnap.hu idéz "egy köztiszteletnek örvendő, ám névvel nem nyilatkozó piarista tanárt" is, aki szintén hasonló gondolatokat fogalmaz meg: 

Vagyunk olyan viszonyban (a piarista rend – a szerk.) a hatalom képviselőivel, hogy nem kell őket tüntető módon megkeresnünk, hanem barátságos megközelítéssel és hangvétellel figyelmeztethetjük őket a problémákra – ha vannak.  

Görbe László piarista plébános, az Országos Köznevelési Tanács volt tagjának csak az időzítéssel van baja, mert "az valójában inkább csak szítja a tüzet a társadalmi konszenzus lehetséges megtalálása helyett". Görbe ugyanakkor elismeri, hogy a pedagógusok utánpótlása krízishelyzetben van,

a követelőzés halvány gyanúja nélkül, objektíven kijelenthető, hogy ma egy tanár méltánytalanul keveset keres. A pedagógus óraszám az elmúlt negyven év alatt 16 óráról 26 órára emelkedett, ami a minőségi munkát akadályozza.

Válaszolt az Emmi

Így jutunk el az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéhez, amely egyszerre igyekszik csapást mérni a NAT visszavonásáért indult aláírásgyűjtésre, Gyurcsány Ferencre és az egyházi iskolák tiltakozó tanáraira, de kétségtelenül utóbbiakkal a legmegértőbb. Az Emmi közleményét olvasva láthatjuk, hogy a minisztérium felfogása szerint Magyarországon az elképzelhetetlen, hogy valaki önként, szakmai vagy elvi alapon, állampolgári minőségében nem ért egyet valamivel. Az Emmi szerint mindez csak külső erők ármánykodásának lehet az eredménye:  

Azt is károsnak tartjuk, hogy a tiltakozást generálók tantestületeket osztanak meg, éket verve az „aláírók” és „alá nem írók” közé, ez tudatos aknamunka, és egyúttal választási célú adatgyűjtés: minden a NAT ellenében aláíró pedagógus biztos lehet abban, hogy már listázza őket Gyurcsányék gépezete, a NAT NEM petíció elindítása sem szól másról.

Az Emmi közleménye ismét emlékeztet arra, miszerint a 170 ezres pedagógusállományhoz képest elenyésző a tiltakozók száma. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón - nem tudni, milyen számítás alapján - az iskolák 4 százalékét sorolta a tiltakozók közé. 

Az Emmi ezután a maga módján igyekszik érdemben is reagálni az egyházi iskolák tanárainak állásfoglalására: 

Rovatok