Index Vakbarát Hírportál

A kormányhivatal szerint pártpolitikai akció, hogy Niedermüller a koronavírus elleni védekezésről akar tájékoztatni

2020. február 29., szombat 00:34 | aznap frissítve

A kormányhivatal pártpolitikai akciónak tekinti, ha egy kerületi polgármester gyakorlati információkat kíván adni a lakosságnak a koronavírus elleni védekezésről, írja a 444.

Az ügy előzménye az, hogy Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere az országos tisztifőorvossal szeretett volna beszélni a koronavírus elleni gyakorlati védekezési lehetőségekről, ám a megbeszélés előtt néhány órával Müller Cecília lemondta a találkozót, mert felettesei nem engedélyezték azt.

Ezután a 444 megkérdezte a kormányhivatalt, hogy tényleg ez volt-e a találkozó lefújásának oka. A hivatal a következőt válaszolta:

Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatja a polgármester urat, hogy a koronavírus-helyzettel kapcsolatos intézkedés a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Operatív Törzs hatásköre, a kormány, az NNK és az OT is napi rendszerességgel tájékoztatás ad az aktuális helyzetről, információkról pontosan a magyar lakosság hiteles és egycsatornás tájékoztatása érdekében. Magyarországon eddig nem tudunk koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyről, így értelemszerűen Erzsébetvárosban sem. A kormányhivatal nem kíván pártpolitikai akcióban részt venni.

Ez annyiban érdekes, hogy fideszes polgármesterek is közzétettek már olyan tájékoztatókat, amelyben a vírussal kapcsolatos tudnivalókat osztották meg az általuk irányított település lakóival. Így tett például Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is, aki így kezdi közleményét:

Bár hatóságilag nem az önkormányzat az illetékes, hanem a Kormányhivatal népegészségügyi szakembereinek hatáskörébe tartozik a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás és intézkedéssorozat, ám az elmúlt napokban beérkezett lakossági megkeresések kapcsán Székesfehérvár polgármestereként szükségesnek érzem, hogy az alábbi lakossági tájékoztatót közzétegyük.

Rovatok