Index Vakbarát Hírportál

Méltatlanság miatt lemondott Alsószentmárton súlyos testi sértésért elítélt polgármestere

2020. március 2., hétfő 20:43 | aznap frissítve

Méltatlanság miatt lemondott Alsószentmárton polgármestere, Budai László, miután 

Ha nem mondott volna le a pozíciójáról, akkor a bíróság fosztotta volna meg őt a hivatalától az RTL Híradó szerint. 

Az ormánsági faluban hétfőn tartottak ülést, aminek két napirendi pontja volt: a polgármester múlt pénteki lemondása és a már lemondott polgármester megjutalmazása. Az RTL szerint az utóbbit nem szavazták meg a képviselők, de a csatorna információi szerint hat havi bérének megfelelő összeg lett volna.

A település négy hónap múlva választ új polgármestert. 

Budait azért ítélték el felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt, mert a 2014-es megválasztása után úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. A feleség a takarítást napi két munkaórában végezte el, viszont ezért teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott. A bíróság megállapítása szerint 2014 és 2016 között az önkormányzat a megbízási szerződések alapján közel két és félmillió forintot fizetett ki a polgármester feleségének, ez pedig több mint havi 116 ezer forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

Súlyos testi sértésért pedig azért ítélték el, mert  2017 júniusában  rátámadt a helyi kocsma teraszán Mali Lászlóra, a közeli Drávapiski polgármesterére, akinek Alsószentmártonban volt kisboltja és kocsmája. A biztonsági kamera rögzítette, hogy Budai hátulról odarohant Malihoz, és lelökte a bárszékről, majd többen körbevették és megverték. Mali súlyos fej- és végtagsérüléseket szenvedett, mentőhelikopter szállította kórházba.  Pár nappal az eset után mi is ellátogattunk a Baranya megyei faluba, és  feltérképeztük a konfliktus okait.   

Rovatok