Index Vakbarát Hírportál

300 óra közmunkára ítélték a tartásdíjat nem fizető apát

2020. március 2., hétfő 12:09

Tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 300 óra közérdekű munkára ítélt a Tatabányai Járásbíróság egy férfit. A bíróság hétfői közleménye szerint a vádlottnak 2001 és 2009 között négy gyereke született az akkori élettársától. Miután különváltak, a férfit 2014. március 21-én a bíróság arra kötelezte, hogy küldjön pénzt az asszonynak minden hónapban a gyerekek eltartására.

Az előírt összeg gyerekenként a férfi mindenkori havi jövedelmének 12,5 százaléka, de minimum (szintén gyerekenként) 12 ezer forint volt. Az apa azonban nem fizetett, ezért a gyerekek anyja végrehajtási eljárást kezdeményezett ellene. Összesen 768 ezer forint tartásdíj kifizetését mulasztotta el a vádlott.

A bíróság a 300 óra közérdekű munka büntetést már korábban kiszabta rá, tárgyalás nélkül, de a végzés nem lett rögtön jogerős, mert miután kézhez kapta a döntést, a férfi tárgyalás tartását kérte. Ennek hétfőn érkezett el a kitűzött napja, de hiába idézték, a férfi nem jelent meg a bíróságon. Így aztán a a bíróság visszavontnak tekintette a kérelmét, és a korábbi végzés jogerőre emelkedett. 

Rovatok