Index Vakbarát Hírportál

Nincs 20-30 perces koronavírus-gyorsteszt, figyelmeztet a Népegészségügyi Központ

2020. március 3., kedd 17:57 | aznap frissítve

Rövid tájékoztatást adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírus magyarországi teszteléséről. Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak meg, attól függetlenül, hogy a gyanúval kezelt beteg az ország mely pontján jelentkezett.

Az országban ugyan több laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de „járványügyi érdekből” minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos „megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében” – írják.

Közölték azt is, hogy a vizsgálathoz alapvetően légúti mintára van szükség, ennek vizsgálata pedig több órát vesz igénybe. Gyorstesztnek nevezett, 20-30 percen belül eredményt adó eljárás még nem létezik.

A vizsgálatok kapcsán megkérdeztük az operatív törzs ügyeleti központját, hogy ha légúti mintára van szükség, a napokban miért említettek több sajtótájékoztatón is megvizsgált vérmintákat. A válaszukból kiderült, hogy normál esetben torokváladékból vett minta alapján végzik a vizsgálatot,

vérvizsgálattal akkor egészítik ki a mintavételt, amikor a fertőzésgyanús személy igazolhatóan új koronavírussal fertőzött személlyel került kapcsolatba.

Az NNK keddi közleménye szerint eddig egyébként 170 mintát vizsgáltak meg Magyarországon, mind negatív lett.

Rovatok