Index Vakbarát Hírportál

Csak az orrcsont és az orrsövény tört, nincs súlyos egészségromlás

2020. március 3., kedd 07:08

Személyesen egyszer sem vizsgálta meg, kizárólag a korábbi ambuláns lapokból, zárójelentésekből dolgozott az az igazságügyi orvosszakértő, aki a Bujákon megvert miskolci nő sérüléseiről készített szakértői véleményt. A hivatalos iratok szerint a szakértő nemcsak a tavaly novemberi, hanem a másik két bántalmazásból származó sérüléseket is vizsgálta. Többek között a következő kérdésekre kellett választ adnia: 

Súlyos, de nem életveszélyes

Az igazságügyi orvosszakértő külön-külön elemezte a három bántalmazást, és arra jutott, hogy a legbrutálisabb az utolsó eset volt. Ez volt az az eset, amely után Orosz Bernadett feltöltötte Facebook-oldalára az összevert arcáról készült fotókat, melyeken gyakorlatilag felismerhetetlen. A szakértő szerint

„az orrcsont és az orrsövény törésének gyógytartalma nyolc napon túli, de ezek a sérülések közvetlenül és közvetetten sem tekinthetők életveszélyesnek.”

Az iratok szerint az orvosi dokumentáció „olyan jellegzetes sérülést, amely a nyak erőteljes megragadására vagy fojtogatására utalna, nem tartalmaz”. A szakértő szerint az arckoponya csontjain további nyolc napon túli sérülések is létrejöhettek volna, és csupán „a véletlennek köszönhető ” ,hogy ez nem így történt. Mivel a zúzódások mellett „csak az arckoponya legvékonyabb csontja, az orrcsont és az orrsövény törött, ezért nem állítható, hogy a bántalmazástól életveszélyes vagy halálos sérülések is keletkezhettek volna”.

A nő felső műfogsora is megsérült, az viszont a szakértő szerint önmagában nem tekinthető testi sértésnek. A szakértői vélemény szerint

maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nem állapítható meg,

ugyanakkor Orosz Bernadett az Indexnek azt mondta, hogy az orrsövénye és az orrcsontja ugyan begyógyult, de korántsem jól, az orrán a bántalmazás óta ugyanis nem kap rendesen levegőt.

Az első két – júniusi és augusztusi – bántalmazásból származó sérülések az orvosszakértő szerint nyolc napon belül gyógyultak. Bár az orvosi papírok szerint a második esetnél a nő bal dobhártyája átszakadt, de mivel a középfül nem vérzett be és csonttörés sem történt, a sérülések az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet iránymutatása szerint nyolc napon belüli sérülésnek számítanak.

Negyven sérülés helyett legfeljebb négyet írnak le

Szeles Géza, az ügytől független igazságügyi orvosszakértő korábban az Indexnek ennek az ügynek apropóján éppen arról beszélt, hogy az esetek zömében az orvosszakértők „sajnos csak iratokból dolgoznak”. Ez leginkább azért baj, mert „a magyar egészségügyben komoly hiányosság, hogy nem a szakma szabályai szerint születnek a látleletek”. Pedig nem mindegy, hogy valakit könnyű testi sértés vagy többszörös visszaesőként, súlyos testi sértés miatt ítélnek el. 

A magyar orvosi dokumentációs fegyelem egyenlő a nullával. Több bírósági tárgyalás alatt beigazolódott már, hogy általában negyedannyi sérülés van leírva, mint ami azokon a fotókon látszik, amelyeket a sértett saját maga készített a telefonjával. Amíg egy igazságügyi orvosszakértő 35-40 sérülést is leír, addig egy klinikai szakorvos, aki éppen a sürgősségi osztályon ügyeletes, jó, ha 3-4 sérülést rögzít

– mondta az Indexnek Szeles Géza. 

Mégis, csak az adott eljáró szerv –  például a rendőrség vagy az ügyészség – tapasztalatától és körültekintésétől függ, hogy elrendeli-e az azonnali szakértői vizsgálatot. Szeles 26 éve dolgozik főállású igazságügyi szakértőként, de mindössze „tízszer kérték, hogy egy bántalmazás vagy üzemi baleset után ott, helyben vizsgálja meg a sértettet.”

Még két hétig él a távoltartás

Hivatalosan március 18-ig tart az a távoltartási végzés, amit a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly novemberben rendelt el Orosz Bernadett volt barátja ellen. A döntés szerint a férfi semmilyen módon – közvetve és közvetlenül – sem léphet kapcsolatba a nővel. 

A nyugalmazott katonai alezredes az elmúlt négy hónapban tartotta is magát a döntéshez, ugyanakkor ötmillió forintra beperelte a nőt, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a bántalmazást követően, Facebook-bejegyzésében megnevezte őt.

A férfi később a Borsnak adott interjúban arról beszélt, hogy a kártérítési per „szimbolikus jelentőségű”, mivel volt barátnője is pontosan ekkora összeget követel tőle, ő pedig szerette volna jelezni, hogy ennek az ügynek a megoldása nem a sajtón keresztül történő üzengetés és az emberek hergelése”. 

A nyugalmazott katona az interjúban egyébként azt állította, hogy nem emlékszik rá, valójában mi történt a bántalmazás estéjén, a volt barátnője arcáról készült fotók láttán pedig elsírta magát. 

Nem akartam elhinni, hogy ezt én okoztam. Ha így van, azt nagyon sajnálom, és természetesen vállalom érte a felelősséget. Azt azonban már akkor elképzelhetetlennek tartottam, hogy Bernadett életére törtem és fojtogattam volna, hiszen mindennél jobban szerettem

− mondta.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon. Emellett a NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon. A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata pedig szerdánként 16 órától 18 óráig, csütörtökönként 10 órától 12 óráig érhető el a 06-70-25-25-254 számon.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok