Index Vakbarát Hírportál

Rácz Zsófia még csak 22 éves, de egyvalamit máris úgy tol, mint a rutinos politikusok

2020. március 3., kedd 22:36 | aznap frissítve

Hol bújtatják a 22 éves helyettes államtitkárt? címmel jelent meg ma egy cikk az Indexen, amiben arról írtunk, Rácz Zsófia hiába tölti be a pozíciót már közel két hónapja, a hivatalos megjelenéseiről mindig csak utólag lehet értesülni, így kevés lehetőségük marad az újságíróknak arra, hogy őt megszólaltassák.

Február végén, másfél hónap után viszont az addigi bevett gyakorlattal ellentétben előre meghirdették hivatalos eseményként, hogy Rácz Zsófiának Győrben lesz jelenése. Az esemény első felét sajtónyilvánosként harangozták be, így ezen az Index is ott volt – de ezen sem tudtunk interjút készíteni vele.

Rácz Zsófia a cikk erről szóló részére a #sorrynotsorry hashtaggel és többek közt azzal a szöveggel reagált a Facebookon, hogy

„van abban valami szép, hogy amikor a cikket jegyző újságíró Győrben szemtől szemben állt velem, és megkérdeztem, hogy van-e kérdése, ott furcsa módon hirtelen egy sem jutott eszébe :D”

Szögezzük le az elején: ilyen párbeszéd nem történt közte és az index közt.

Ezzel szemben Győrben, amikor az esemény előtt, a helyszínen megjelent Rácz Zsófia és a sajtósa, akkor a kollégámmal, Lengyel-Szabó Péterrel bemutatkoztunk neki, jeleztük, hogy az Indextől vagyunk, és az esemény előtt vagy után egy interjút szeretnénk vele készíteni. Ő maga nem reagált, a vele lévő sajtósa viszont rövidre zárta a dolgot, hogy a helyettes államtitkárnak most a győri fideszes polgármesterrel kell még találkoznia. Ezután fél óráig nem láttuk őt, de eközben két másik sajtósnak is jeleztük, hogy honnan jöttünk, és hogy interjút szeretnénk készíteni Rácz Zsófiával.

Ezután szóltak, hogy nemsokára lehetőségünk lesz vágóképezni, ami egy folyosón átvonulásból állt, majd egy kézfogásból a polgármesteri irodában. A kézfogás végén a polgármester fordult az újságírókhoz, hogy van-e kérdés, a helyettes államtitkár nem szólalt meg. Minderről videófelvétel is készült. Ez egy nyilvánvaló szituáció volt: az Index néhány perces beszélgetést akart készíteni Rácz Zsófiával, szemtől szemben, de ez nem egy ilyen helyzet volt – főleg, hogy nem is ő jelezte, hogy van-e bárkinek kérdése.

Ezek után átsiettek egy másik terembe, a diákok közé, ahol a sajtó csupán azt vehette fel, ahogy nyitóbeszédet mond, és nagyjából öt perc után közölték, hogy innentől zárt az esemény, amiről megtudtuk, hogy a korábbiak alapján nagyjából kétórás lesz.

Mi is kijöttünk a teremből, és jeleztük az egyik sajtósnak, hogy a terem előtt megvárjuk a helyettes államtitkárt, és a két óra múlva végződő ülés után feltennénk neki a kérdéseinket. Néhány perc után viszont az eredetileg is Rácz Zsófiával érkező sajtós (tehát aki elsőként tudott arról, hogy szeretnénk beszélgetni a helyettes államtitkárral) kijött a teremből, és azt mondta, hogy Rácz Zsófia nem fog interjút adni az Indexnek, hiába várjuk meg őt.

Tekintve, hogy tudtuk, hogy másnap reggel is felszólal a Nemzeti Ifjúsági Tanács zárórendezvényén, nem vártunk tovább Győrben, regisztráltunk arra az eseményre, ahova két kollégám, Fábián Tamás és Lengyel-Szabó Péter el is ment másnap reggel. A helyszínen derült ki, hogy Rácz Zsófia aznap reggel lemondta részvételét az eseményen.

Rácz Zsófia egy köszönésen kívül egyetlen szót sem beszélt velünk szemtől szemben, és nem kérdezte meg tőlünk, hogy van-e kérdésünk.

És hogy miket szeretnénk hónapok óta megkérdezni Rácz Zsófiától? Igazából csak azt, hogy ki, mikor kereste meg ezzel a lehetőséggel, és milyen konkrét célokat kell elérnie. Voltak-e dilemmái, mielőtt elvállalta? Milyen fiatalokat kell megszólítania? Jobban megnyílnak neki, mint más fideszesnek? Milyen kommunikációs felkészítést kapott, és kiktől? A legtöbb kutatás szerint a Fidesz egyre kevésbé tudja megszólítani a fiatalokat, ő mit csinálna másképp? Ezt nem nehéz-e úgy megvalósítani, hogy szinte csak fideszes safe space-eseményeken szólal fel, és nem ad interjút nem kormánypárti lapnak? Továbbra is úgy gondolja, hogy az oroszok fenyegetést jelentenek az Európai Unióra? Azzal, hogy egy törvénymódosítás kötődik a nevéhez, nem volt rossz érzés elfogadnia ezt a pozíciót – ráadásul úgy, hogy még a Fideszből is beismerték, hogy ez a folyamat így egy baki volt?

Az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül is kérvényezte kétszer az interjút Rácz Zsófiával: első esetben válasz sem jött, másodszorra további türelmünket kérték. 

Rovatok