Index Vakbarát Hírportál

Busszal érkeztek Budapestre a koronavírusos egyetemisták

2020. március 4., szerda 08:50

Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista, akiknél kimutatták a koronavírust, busszal érkezett Bécsből Budapestre, ahol az Airbnb segítségével szereztek szállást, tudta meg a Blikk.

„A cég már kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal, hogy az esetet gyorsan és részletesen tisztázza. További információt egyelőre nem tudunk megosztani” – nyilatkozta a lapnak a busztársaság szóvivője. 

Cikkünk megjelenése után a Flixbus keresett meg minket, levelükben azt írták, hogy "azt tudjuk megerősíteni, hogy a hatóságok kapcsolatba léptek velünk, információt biztosítunk számukra. A személyes adatok védelme miatt nem kaptuk meg azoknak az adatait, akikre vonatkozóan a hatóságok vizsgálatot kezdtek, így arról a hivatalos szervek tudnak pontos információt adni, hogy kire, mire vonatkozóan vizsgálódnak és mik az eredmények."

Buszos utazásokról ír a cseh ct24 is, ahol arra is kitérnek, hogy a cseh hatóságok gyorsan feltérképezték a lányok útját, mert neten és telefonon keresztül intézték a foglalásaikat, így azokat könnyű volt felkutatni. Azt is pontosan feltérképezték, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, így nagyjából húsz cseh állampolgárt helyeztek karanténba. 

A magyar tisztifőorvos Müller Cecília, keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kedden több párhuzamos értesítést is kaptak a két diáklányról. „A szakembereknek pontosan fel kell deríteniük azt az útvonalat, ahol ez a diáklány tartózkodhatott. A járványügyi szakemberek folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól, ez az információgyűjtés határozza majd meg azt, hogy milyen járványügyi intézkedéseket kell foganatosítaniuk” – mondta. 

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust – jelentette be kedden Zdeňka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója. Az első koronavírusos betegről vasárnap számoltak be a cseh hatóságok, eddig összesen öt esetről tudnak, ezek mindegyike Olaszországhoz köthető. 

Rovatok