Index Vakbarát Hírportál

Feketepiacon adják-veszik a természetes vizekből kilopott óriáshalakat

2020. március 4., szerda 08:57

A horgászok segítségét kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy 30 kilós ponty felkutatásában, a 700-800 ezer forintot élő állat ugyanis eltűnt a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból. A Magyar Nemzet utánajárt a jelenségnek, és mint írják, egyes horgászok kifejezetten arra szakosodtak, hogy természetes tavakból lopjanak el hatalmas halakat, amiket aztán a feketepiacon értékesítenek. 

Egyes horgászok kifejezetten arra specializálták magukat, hogy az általuk kifogott, nagy méretű halakat egy-egy vállalkozónak adták el, aki egy oxigénpalackkal ellátott tárolóban élve szállította el a kifogott – jellemzően – pontyokat, és egy magántónak adták el azokat

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke. A lopások korábban az olyan természetes vizekre voltak jellemzőek, mint a Balaton, itt azonban az utóbbi 6-7 évben nem volt hasonló eset az erőteljes fellépés miatt. A lopáskor állítólag gyakran alkalmaznak illóolajokat, amiktől a hal elbódul, így szállítás közben nem vergődik, nem sérül meg.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata a lapnak az mondta,  az utóbbi két évben hét hasonló bejelentés érkezett hozzájuk, három esetben az érintett halak már visszakerültek eredeti élőhelyükre , két ügy pedig még tart, az állatokról ugyanis nem készült fénykép. Ez azért fontos, mert a szakértők a legkönnyebben fotók alapján tudják azonosítani az állatokat, akár a sérüléseik, akár egyedi pikkelymintázatuk alapján. A  pontyok körülbelül 15-20 év alatt érik el a 20-30 kilogrammos súlyt, értékük pedig 600-700 ezer forintnál kezdődik. Kinevelésük nem rentábilis, a kereslet viszont óriási irántuk, állítólag akad, aki a fenti összeg dupláját is kifizeti értük. 

A nagy halak óriási reklámot jelentenek egy tónak, és ez a nagy probléma, ugyanis a kereskedelmük nem megoldott. A kor előrehaladtával a halaknál csökken a termékenység, így a tenyésztőknek nem éri meg megtartani az egy bizonyos méretnél nagyobbra nőtt halakat. Már a tíz-tizenöt kilogrammos halak piacra kerülése is ritka

– mondta a lapnak Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója, aki úgy tudja, nincs Magyarországon olyan tenyésztő, aki tíz kiló feletti halakat nevelne ki. Ezért a kereskedelemre feketepiac épült, az értékesítő horgászokat azonban még nem tudták azonosítani. Ha sikerülne, a horgász több százezer forintnyi halvédelmi bírságra, három évig terjedő horgászattól való eltiltásra, valamint egy értékesebb hal esetében a Btk. alapján két évig terjedő szabadságvesztésre számíthatna. A feketén vásárló tavakat mindössze annyival szankcionálják, hogy az érintett egyedet hatósági zár alá veszik, és annak kiadásáig betiltják a területen a pontyhorgászatot.

Rovatok