Index Vakbarát Hírportál

Kásler összehívta a kórházigazgatókat a koronavírus miatt

2020. március 10., kedd 21:17 | aznap frissítve

Hat nappal a koronavírus magyarországi megjelenése után tartott tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak vezetőinek – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a keddi értekezleten Kásler összegezte a magyarországi helyzetet a kórházak vezetőinek, miszerint eddig csak egyedi esetek (szám szerint 12) vannak Magyarországon, a járvány megelőzéséhez pedig mindenkinek követnie kell a szigorú eljárásrendet, amihez a szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.

Kásler részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, illetve arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel. Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

A miniszter a betegség kapcsán elmondta, hogy leggyakrabban enyhe lefolyásra számíthatnak, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

A Kútvölgyi lehet a karanténkórház

Az Emmi közleményében szerepelt az is, amiről Kásler, illetve az operatív törzs a napokban már beszélt, miszerint előkészítik a karantén bővítésének lehetőségére a Kútvölgyi-tömböt, és amennyiben tömegessé válna a fertőzés, a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes lehet szükség esetén.

Ebben az esetben a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat.

Vidéken összesen huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben.

Rovatok