Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Csehországban a házelnök gyorsan hazaküldte a képviselőket

2020. március 11., szerda 16:53

A biztonság kedvéért idő előtt befejezte ülésszakát szerdán a cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán. A döntés kezdeményező Radek Vondrácek parlamenti elnök nem is rejtette véka alá, hogy

a z új koronavírus terjedése miatti megelőző intézkedésről van szó.

A képviselők formálisan a döntést azzal valósították meg, hogy egy szavazással levették a napirendről az összes még meg nem tárgyalt témát. Vondrácek szerint a lépést a kormánykoalíciós és az ellenzéki pártok egyaránt támogatták.

A képviselőház grémiuma készenlétben lesz, és amennyiben szükség lenne rá, például a koronavírussal kapcsolatban, azonnal összehívunk egy ülést

- fejtette ki Vondrácek. A 200 tagú képviselőház következő ülésszakára valószínűleg április második felében kerül sor.

A parlamenti felsőház, a szenátus ilyen lépést egyelőre nem tervez. Václav Láska, a liberálisok frakcióvezetője ezt azzal indokolta, hogy

Döntenünk kell még a képviselőház által már elfogadott néhány törvényjavaslatról. Ha elhalasztanánk az ülést, kifutnánk a törvény által meghatározott egy hónapos időből, amelyen belül döntenünk kell. Ha egy ügyben nem döntünk, akkor az automatikusan jóváhagyásnak minősül, és ezt el akarjuk kerülni.

Szerda délután a hivatalos kimutatás szerint már 67 koronavírusos fertőzést tartottak nyilván Csehországban. Szerda óta szünetel a tanítás az összes iskolában és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az oktatási szünet nagy valószínűséggel legalább egy hónapig tart majd.

A kormány döntései miatt kedd óta nem játszik számos színház, zárva vannak a múzeumok, kulturális központok és üres lelátók előtt folynak a korábban sok ezer embert megmozgató hokimeccsek. A jégkorongszövetség és a futballszövetség vezetői egyeztetést tartanak arról, hogy a kialakult helyzetben van-e értelme egyáltalán folytatni a bajnokságot.

Mindez értelemszerűen óriási bevételkieséssel jár.

Lubomír Zaorálek kulturális miniszter nyilatkozatában az állami múzeumok és színházak veszteségét havi 100 millió koronára (1,320 milliárd forintra) becsülte. A magánszínházak képviselői szerdán közös nyilatkozatban bírálták a kormány döntését, és tárgyalásokat követelnek elmaradt nyereségük kárpótlásáról. A kormány jelezte, kész a tárgyalásra. A vállalkozóknak már megígérte a kormány, kész kamatmentes kölcsönöket nyújtani nekik problémáik áthidalására.

(MTI)

Rovatok