Index Vakbarát Hírportál

Emmi: Példátlan, hogy az orvosi kamara vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt!

2020. március 11., szerda 18:58

Sértődött hangvételű közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján megfogalmazott aggályokra. Például arra az állításra, miszerint

jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók koronavírustól való védelméhez szükséges eszközök,

az Emmi válasza alapján „jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára“. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket.

A minisztérium szerint a MOK állításával, miszerint „egyszerű sebészi maszkokon kívül ugyanis egyelőre semmilyen speciális védőfelszerelés nem áll rendelkezésre megfelelő számban“, hatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják az egészségügyi dolgozóknak. A háziorvosok esetében pedig az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Az Emmi közleményében sérelmezi, hogy a MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kéne, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket, ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is.

Ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen.

Ehhez a közlemény azért hozzáteszi, „az állam természetesen, kisegíti őket, most például védőmaszkokkal“.

Az Emmi – egyebek mellett a napi rendszerességű sajtótájékoztatókra, a megelőzésről szóló hirdetésekre hivatkozva - visszautasítja a lakossági tájékoztatás hiányosságai miatti kritikát is, és végén a MOK bérfejlesztési javaslatára, az önkéntes túlmunka felmondásáról szóló orvosi nyilatkozatok letétbe helyezését elindító kezdeményezésére a kamara vezetését zsarolással vádolja:

Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé.

Rovatok