Index Vakbarát Hírportál

Ausztriából nehezebb lesz a hétvégén hazajutni

2020. március 13., péntek 16:40

Szerdán veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, és határellenőrzést vezettek be az osztrák és szlovén oldalon. Az első nap azt tapasztaltuk, hogy Hegyeshalomnál minden autót megállítanak a magyar rendőrök, ám csak szúrópróbaszerűen kérdezgetik az utasokat. Sokaktól elkérik az iratokat, megkérdezik, hogy milyen állampolgárságú, honnan jött és mi az úti célja. A rendőrség Twitter-oldalán péntek délután közzétette, hogy miből áll az ellenőrzés. 

Sopronnál csütörtök úgy láttuk, csak a külföldi rendszámú autósokat állították meg, ettől függetlenül hosszabb sor alakult ki Kelénpataknál délután öt óra után, amikor a napi ingázók hazafele tartottak.

Péntek hajnalra tovább szigorították a határellenőrzéseket, több helyen lezárták az átkelőhelyeket. Mivel hétvégére sokan jönnek haza családjukhoz, összeszedtük, hol lehet bejönni, és hol zárták le a határokat. 

Ausztriában több átkelőt is lezártak éjszaka

Szerda éjszakára már több osztrák határátkelőnél is felállt az ideiglenes ellenőrzés, ám Hegyeshalomnál a kis határátkelőnek nevezett helyen még simán tudtunk ki-be autózni.

Ez éjszakára megváltozott, Ausztria négy helyen lezárta a határt. Az ORFK honlapja szerint ideiglenesen lezárták

A nemzetközi autóforgalom számára három határátkelő maradt nyitva, ahol tapasztalataink szerint minden autót megállítanak, így nagyobb - akár egy-másfél órás torlódásra kell készülni. Ilyen

A magyar és az osztrák állampolgárok pedig ezen kívül még használhatják

Több olvasónk is arról írt, hogy már csütörtökön jóval hosszabb idő volt hazajutniuk munka után az ellenőrzés miatt, mint korábban. Volt akinek az átlagos 20-25 perc helyett most több mint két óra volt a hazaút.

Több helyi Facebook-csoportban is azt lehet olvasni, hogy az osztrák cégek munkahelyi igazolást adnak a magyar munkavállalóinak, hogy egy esetleges határzárnál fel tudják mutatni a rendőröknek. Sokan így is arra készülnek, hogy hétfőtől lehet nem tudnak naponta ingázni, mert lezárják az osztrák határokat, de erről egyelőre nem született hivatalos döntés.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ugyanakkor arra szólította fel pénteken a munkáltatókat, hogy amennyiben lehetséges, álljanak át otthoni munkára. 

Szlovénia

Szlovéniából három határátkelőn lehet bejutni az országba.

Míg Tornyiszentmiklóson és Rédicsen keresztül jön a nemzetközi forgalom, a magyar és szlovén állampolgárok Pincénél is átjuthatnak. Mindenhol ellenőrzik a bejövőket. 

A szlovák határról visszafordítják a magyar autósokat

Szerdán Szlovákia is lezárta a határokat. Csak a szlovák állampolgárságúakat engedik be az országba, és minden külföldről érkezőnek 14  napos karanténba kell vonulnia.

Az Útinform azt írja, az országban dolgozó, de a külföldi környező településen élőkre pontos szabályokat dolgoznak ki. A belépéshez munkáltatótól igazolás bemutatása szükséges.

Befele egyelőre nincs ellenőrzés.

Romániába nehezebb kijutni

Pénteken szigorúbb intézkedéseket rendelt el a román kormány is. Lezárták

A döntést azzal indokolták, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében átvezénylik az itteni határőröket a nagyobb forgalmú átkelőhelyekhez. 

Rovatok