Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt a karantén a Kútvölgyiben, már emberek is érkeztek

2020. március 13., péntek 20:02 | aznap frissítve

Pénteken megnyílt a Kútvölgyi karanténkórház, értesült az Index. Információink szerint a fertőzésgyanús emberek elkülönítésére kialakított szárnyba már emberek is érkeztek. Eddig a Dél-pesti Centrumkórházban volt a kijelölt karantén, de az új koronavírus gyanúja miatt elkülönítettek száma mostanra 79-re emelkedett.

A kőburkolatától megfosztott, évek óta félkészen álló Kútvölgyi Kórházat nemrég ürítették ki, hogy plusz kapacitásokat szabadítsanak fel, ha a megfigyelésre és elkülönítésre szoruló fertőzötteket el akarják helyezni. 

Riportereinknek nemrég sikerült bejutni a felújítás alatt álló épületrészbe, amelyet rohamtempóban festettek ki, újítottak fel és alakítottak át. Az épületben információink szerint több tucat embert tudnak elhelyezni nagyrészt kétágyas szobákban.

A kórtermekhez fürdőszoba is tartozik, a két hétre ott lakó emberek ingyen wifit használhatnak. Mivel karanténról van szó, amelyet az ott lévőknek nem szabad elhagyniuk, arról is gondoskodtak, hogy a bent lakók tudjanak hol dohányozni.

A kétágyas szobákban való elkülönítés megfelel a protokolloknak, mondta kérdésünkre egy orvos. Az úgynevezett kohorsz izoláció azt jelenti, hogy az igazoltan azonos kórokozóval fertőzött betegek lehetnek egy kórteremben, és az őket gondozó egészségügyi személyzet is csak velük foglalkozik, azaz ők a nem fertőzött betegek ápolásában nem vesznek részt.

A Kútvölgyi karanténban lehetőség lesz arra is, hogy a párok és családok együtt töltsék el a karantén idejét.  

Friss: A Semmelweis pénteki tájékoztatójában azt írja: "2020. március 13-ával zökkenőmentesen megtörtént a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika fekvőbetegellátásának átköltöztetése és a jelenlegi betegek átszállítása a Kútvölgyi telephelyről a Belső Klinikai Tömbbe. A hétvége során befejeződik a még fennmaradó orvos- és ápolástechnikai eszközök új helyszínre helyezése is.

A járóbetegrendelés, vagyis a III. Sz. Belgyógyászati Klinika két szakambulanciájának működése, 2020. március 12-18. között szünetel – erről telefonos üzenetet kaptak a betegek –, majd 2020. március 19-től a II. Sz. Belgyógyászati Klinika épületében (Budapest 1088, Szentkirályi u. 46.) működik tovább.

Tehát a korábban a Kútvölgyi tömbben elhelyezkedő III. Sz. Belgyógyászati Klinika betegeinek fekvőbetegellátásra, valamint 2020. március 19-től a járóbetegellátásra is a II. Sz. Belgyógyászati Klinika épületében kell jelentkezniük. A kemoterápiás kezelések biztosítása ez idő alatt is folyamatos a Belső Klinikai Tömb területén.

A klinika ellátási területéhez tartozó sürgősségi belgyógyászati eseteket 03.10-től az egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya fogadja (1082 Budapest, Üllői út 78./A). A járóbeteg szakrendelésre előjegyzett betegek számára március 17-től lesz elérhető a semmelweis.hu oldalon a járóbeteg-fogadás új rendje, telefonon pedig az egyetem központi telefonszámán (06 1 459 1500) érdeklődhetnek hétfőtől, ahonnan a II. Sz. Belgyógyászati Klinika diszpécser pultját kell kérni. A költözés nyomán egységes szakmai irányítás alá került a Belső Klinikai Tömbben található II. Sz. Belgyógyászati, valamint a III. Sz. Belgyógyászati Klinika.

Az egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikája a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2020. március 9-i határozata alapján költözött a tervezettnél korábban az új helyszínre a Kútvölgyi telephelyről, miután az NNK az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi úti telephelyének fekvőbeteg-ellátó tömbjét járványügyi célra jelölte ki."

Rovatok