Index Vakbarát Hírportál

Nyugtatja a fejvesztett dolgozókat a külügy egy körlevélben

2020. március 18., szerda 07:40

A külügyminisztériumban tapasztalható, néhol „már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulatról” árulkodik egy levél, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes osztotta ki a tárca főosztályvezetőit és a nagyköveteket is, ha a koronavírusra hivatkozva nem dolgoznak a rendes ügymenetben – derül ki egy, az Index által megszerzett belső levélből. Egy másik levelet is megszereztünk, ebben azonnali berendeléssel fenyegették meg azokat a misszióvezetőket, akik nem válaszolnak azonnal és helyesen a vírussal kapcsolatos kérdésekre.

Nem állhat le a munka a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, akkor sem, ha globális járvány van, mindezt egy kifejezetten éles hangvételű levélben adta a vezetők tudtára Magyar Levente miniszterhelyettes. Magyar Levente levelét, amit az Index megszerzett, Dancs Ferenc helyettes államtitkár továbbította hétfőn délelőtt a tárca főosztályvezetőinek. A levélből kiderül, hogy Magyar szerint a vírusveszély miatt fellazult a munkafegyelem a külügyben, aminek a jelét ő egyértelműen tapasztalja.

„Kérek mindenkit, akit érint, hogy vezetőként függetlenítse magát az általánossá vált, néhol már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulattól, és a leghatározottabban vegye elejét annak a vírushoz hasonló sebességgel terjedő jelenségnek, hogy a fertőzéstől való atavisztikus félelem fogságában munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta Magyar Levente. A levélben leírja, hogy az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek. 

Magyar utasításba adta, hogy az egyes misszióknak a felügyelő helyettes államtitkárral kell jóváhagyatniuk a munkavégzés szokásos rendjét érintő „legcsekélyebb változtatást” is.  A munka, jóllehet sok esetben akadályoztatott, nem állhat le – figyelmezteti a főosztályvezetőket a miniszterhelyettes. „Különös készségességet kérek az bajbajutott magyar állampolgárok ügyeinek figyelmes és hatékony intézésében” – írta Magyar, aki a levelét azzal zárta, hogy „jó egészséget” és „derűs szolgálatot” kívánt. 

De nemcsak Magyar pirított oda a külügy dolgozóinak, hanem a múlt pénteken felállított egyik akciócsoport, a nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője, Menczer Tamás is. 

Menczer még vasárnap írt egy levelet a misszióvezetőknek, nagyköveteknek arról, hogy Szijjártó Péter miniszter javaslatára ő lett az akciócsoport vezetője. A levélben Menczer a missziókon – Budapesthez hasonlóan – folyamatos munkarendet rendelt el. 

A kollégáim kérdéseire a misszióvezető és minden munkatárs köteles azonnal, helyes választ adni

– utasította őket Menczer, majd kilátásba helyezte a következményeket. „Amelyik misszióvezető nem tud a koronavírussal kapcsolatban szóban vagy írásban feltett kérdésre azonnal, a legfrissebb adatoknak megfelelően helyes választ adni, az berendelésre kerül. Minden információért, amely a missziókról jön, személyesen a nagykövet felel!” – írta az akciócsoport vezetője.

Szijjártó Péter kedden beszélt arról, hogy a világ öt országában összesen 46 magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt,

Szijjártó ezenkívül a külföldön tartózkodó magyarokról azt mondta, hogy ha van köztük olyan, akinek a hazautazása nehézségbe ütközne, az keresse fel a konzuli képviseletet, és segítenek a hazatérés megszervezésében. 

(Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2019. november 26-án. - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok