Index Vakbarát Hírportál

Többtucatnyi Magyarországon élő külföldi ragadt Ferihegyen

2020. március 19., csütörtök 13:53

Jelenleg nagyjából hatvan olyan külföldi ragadt a ferihegyi repülőtéren, akik Budapestre jöttek repülővel, de nem engedik őket kijönni a repülőtérről, mivel az érvényben lévő határzár miatt csak magyar állampolgár (vagy annak külföldi férje/felesége) utazhat be az országba.

Köztük van például Shaun Walker, a brit Guardian Magyarországon élő kelet-európai tudósítója is. Walker a Twitter-oldalán azt írta, hogy szerda éjjel jött Budapestre, azóta a ferihegyi reptér egyik kis elkülönített termében tartózkodik hatvan másik külföldivel együtt. Ételt és vizet egyébként kapnak, 

Walker szerint pedig a külügy és a brit nagykövetség is segítőkész, viszont szerinte a helyszínen lévő rendőrökön múlik, milyen döntést hoznak, mert szerinte a jogszabály nem egyértelmű.

Az újságíró arra is panaszkodik, hogy nem tud más olyan országról, ahol az ott tartózkodási hellyel rendelkező, adót fizető külföldieket ne engednék be a határzár után. 

Flew into Budapest around 1am after European embassies got verbal assurances that foreigners who could prove they live and work in Hungary would be allowed in. Nine hours later, I've been confined in a fairly small area with 60 other people and no sign of progress.

— Shaun Walker (@shaunwalker7) March 19, 2020

Nem Walker az egyetlen, aki a neten panaszkodik. Egy Magyarországon élő olasz állampolgár, Federico Fioravanti a Facebookra tette ki a sztoriját. Telefonon sikerült elérnünk. Azt mesélte, hogy miután tegnap megérkezett, többedmagával egy kis teremben helyezték el őket, ahol 40-50-en lehettek rajta kívül. Mindannyian a rendőrségtől várják, hogy ügyüket elbírálják.

Csütörtök reggel körülbelül huszadmagával átvitték őket a reptér indulási oldalára, ahol a kávézók vannak, azóta ott várják, mi lesz a sorsuk. Nem indokolták meg, hogy miért éppen őket, és miért vitték át egy másik helyre. Mindenkinek az ügyét és kérelmét egyedileg bírálják el. Azt az információt kapták, hogy két választásuk van: vagy elhagyják az országot az első repülővel, amivel tudják (bárhová is megy az a gép), vagy a reptéren maradnak, abban a kis szobában, ahol először voltak, és várnak a hatóság döntéséig (ügyük elbírálásig), ami minimum 36-48 óra. 

Fioravanti az Indexnek azt mondta: a budapesti olasz nagykövetséget hiába hívogatja, senkit nem ér el.

A magyar határzár elrendelésekor életbe lépett jogszabály egyébként egyértelműen fogalmaz, nem nagyon lehet többféleképpen értelmezni: az ország területére csak azok léphetnek be, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek. A jelenlegi állapot szerint a családtagokra vonatkozó kivételt nem tartalmazza a jogszabály, az csak az Európai Gazdasági Térség állandó tartózkodásra jogosult állampolgárait nevesíti, valamint „különös méltánylást érdemlő esetben” adhat felmentést az ORFK rendészeti igazgatója a beutazási tilalom alól.   

Az más kérdés, hogy így a Magyarországon élő, itt tartózkodási engedéllyel rendelkező, itt dolgozó, mi több, itt adót fizető külföldieket sem engedi be, márpedig ilyen emberek is ragadtak Ferihegyen. De ugyanígy az is felvet bizonyos kérdéseket, hogy miért indultak egyáltalán útnak emberek külföldről Magyarországra a határzár elrendelése és annak hatályba lépése után, amikor már nyilvánvalónak kellett lennie mindenki számára, hogy a rendkívüli helyzetben bármi megtörténhet, és bármilyen szigorú intézkedéseket hozhat egy kormány egyik percről a másikra.

Az ügyben kerestük a rendőrséget is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok