Index Vakbarát Hírportál

Nem állt le teljesen a Liszt Ferenc repülőtér, de jelentős a visszaesés

2020. március 19., csütörtök 11:28

A vírus következtében csaknem teljesen leállt az utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A tavalyi év hasonló időszakához képest 90 százalékos a visszaesés.  A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad vagy akár a nulla felé is közelíthet az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt – írják közleményükben.

A társaság a forgalomkiesés és a kiesett bevételek okozta jelentős anyagi veszteség ellenére is fenn tudja tartani a repülőtér biztonságos működését és biztosítani tudja a forgalom újraindítását.

A tájékoztatás szerint a Budapest Airport gazdasági helyzete stabil, megkezdték a válságkezelési intézkedéseket, és bíznak benne, hogy egy esetlegesen több hónapig elhúzódó válságot is át tudnak vészelni, akár a személyforgalom átmeneti leállítása mellett is. Ennek érdekében azonban üdvözlik az olyan intézkedéseket a kormány és az EU részéről, amik az iparág, illetve a benne dolgozók munkahelyeinek stabilizálását és támogatását célozzák. 

Az már egészen biztos, hogy a tavalyi eredményeket és az idénre kiírt célokat nem tudják tartani. 

Jelenleg hosszú távú kedvezményes parkolási lehetőséget kínálnak a légitársaságoknak, a kapacitáscsökkenés ideje alatt üzemelésből kivont repülőgépek számára. Egyes projekteket és kiadásokat elhalasztanak, és olyan költségcsökkentő módszereket alkalmaznak, mint az úgynevezett készenléti szabadság (az alapbér egy részének fenntartása mellett), illetve részmunkaidős munkavégzésre történő átállás.

A repülőtér biztonságosan üzemel, folyamatosan működik, hiszen biztosítani kell az utazási lehetőségét azoknak, akik Magyarországra haza, vagy saját országukba szeretnének elutazni. Ezen kívül minden magyar ember érdekében fenn kell tartani az áruszállítást, rendkívül fontos, hogy a légi áruszállító járatok üzemeljenek, a jelen helyzetben létfontosságú – akár egészségügyi vagy gyógyszerszállítmányokkal – a fedélzetükön. Most mi is, mint repülőtér üzemeltető, az enyhítő intézkedésekre koncentrálunk, és bízom abban, hogy a járvány lecsengése után újra a növekedésre és a fejlesztéseinkre tudunk majd fókuszálni

– közölte dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója. 

Továbbra is fontos a munkatársak védelme

A védekezést egyéni védőeszközökkel (pl. arcmaszkok) és kézfertőtlenítő szerekkel biztosítja, valamint gyakoribb fertőtlenítő takarítást vezetett be az utasforgalmi területeken, az irodákban, az oktatótermekben, valamint a dolgozói étkezdében.

Változnak  a munkarendre, a munkaidőkeretre, az egyes szolgálatokon belüli munkavégzésre és a pihenőhelyiségek használatára vonatkozó szabályok is. Ennek részeként minimalizálják a személyes kontaktust, a kritikus munkakörökben egymástól elkülönítve dolgoznak az emberek, személyes megbeszélések helyett digitális platformokon kommunikálnak, és ahol ez megoldható, otthonról végzik a munkát. 

Nemcsak Budapesten, hanem az egész világon visszazuhant a repterek forgalma, erről Statista készített egy táblázatot. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok