Index Vakbarát Hírportál

OMSZ: a lecsökkent forgalom ellenére romlott a levegő minősége Budapesten

2020. március 19., csütörtök 18:45 | aznap frissítve

Az elmúlt napokban a jelentősen lecsökkent fővárosi forgalom ellenére egyre romlott a levegő minősége – írja csütörtöki közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

Az OMSZ reggeli előrejelzése szerint ma még a budapesti levegőminőség stagnálása várható. Jelentős javulás valószínűleg csak szombat délutántól, estétől lehet. A közlemény szerint a közúti forgalom hatása most lényegesen kisebb, mint azt az átlagos munkanapokon megszokhattuk, ezért a figyelem – a meteorológiai körülményeket túl – a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelés felé fordul. Ennek aránya különösen a peremkerületekben és agglomerációban jelentős.

Az OMSZ kéri, hogy aki csak teheti mellőzze a vegyes tüzelésű kazánokban fűtési céllal használt szilárd éghető, de súlyosan szennyező anyagok (kommunális szemét, műanyagszármazékok, lakkozott bútorlap stb.) égetését, mert azok súlyosan károsítják a helyben élők egészségét, a sűrűn lakott belvárosi levegő minőségét és az ott élők egészségét veszélyezteti. 

A megnövekedett koncentráció esetében – a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzettől függetlenül is – elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást, illetve legfeljebb a viszonylag kedvezőbb időszakban, lehetőség szerint a kora délutáni, 13-15 óra körüli időszakban szellőztessenek.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok