Index Vakbarát Hírportál

Borászok ajánlanák fel szájmaszkjaikat az egészségügyi dolgozóknak

2020. március 20., péntek 20:51 | aznap frissítve

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh közös felhívásban kéri a hazai borászokat és gazdákat, hogy ajánlják fel a növényvédelmi munkájuk során használt szájmaszkjaikat az egészségügyi dolgozóknak. Bejegyzésükben azt írják, ezek a koronavírus terjedése ellen is hatékonyak lehetnek. Úgy számolnak, hogy 60 ezer szőlész-borász rendelkezhet ilyen védőfelszereléssel.

Néhány hete még elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények köszöntenek ránk. Olyan időket élünk, amikor a szakértő gyógyítás és az önfegyelem mellett a legfontosabb a humánus hozzáállás, hogy minden egyén és közösség megtalálja annak lehetőségét, mellyel segíteni tud, legyen az bármilyen csekély is.

 A felhívásban hangsúlyozzák, hogy lehetőleg a hatékonyabb védelmet nyújtó FFP3-as típusú maszkjaikat ajánlják fel, és arra is figyeljenek, hogy a csomagolás bontatlan legyen. 

 A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség. Segítsünk, hogy segíthessenek!

A Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte, hogy az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelme nem megoldott, nincs elég védőfelszerelés. Ezt egy háziorvosok körében végzett reprezentatív felmérés is alátámasztott. A szociális ellátás területén is hiány van ezekből az eszközökből. Gyógyszertárakban sem kapni már az egyszerűbb sebészi szájmaszkokból sem. 

Rovatok