Index Vakbarát Hírportál

Civil szervezetek tiltakoznak a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat ellen

2020. március 22., vasárnap 13:09

Civil jogvédő szervezetek közleményt adtak ki a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. Ebben azt írják, hogy a

a törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az Alaptörvényből is következő követelményeknek.

Pénteken a Parlament oldalán jelent meg  a Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat, amely a március 11-én kihirdetett jogrend, a veszélyhelyzet „meghosszabbításáról” szól. Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, „hogy megerősítse és meghosszabbítsa a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket, a veszélyhelyzet fennállásáig pedig határozatlan idejű rendeletekre előzetesen felhatalmazást adjon”.

 A törvényjavaslat legfontosabb pontjai:

A civil szervezetek ezzel szemben olyan törvény elfogadását tartják szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak: 

  1. A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon. 
  2. A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.
  3.  A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.
  4. Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása érdekében korlátozhatók.

Javasolják, hogy 

Rovatok