Index Vakbarát Hírportál

Részleges kijárási tilalmat rendelt el Polgár polgármestere

2020. március 22., vasárnap 23:45

Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármestere meglépte azt, amit senki nem akart/mert eddig az országban, és a kb. 9000 fős város lakossága számára részleges kijárási tilalmat rendelt el. A bejelentésről készült minimálvideót Tóth azzal kezdi, hogy semmi pánik, nincs jelen a koronavírus a településen, legalábbis eddig és ismereteik szerint, és ugyan hoztak már nem egy és nem kettő veszélyhelyzeti döntést a város működésével kapcsolatban,

DE EZ NEM ELÉG.

Mert míg a polgáriak nagy többsége fegyelmezetten követte az önkormányzat ukázait, még mindig jelentős számban akadnak olyanok a városban, akik a veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését.

Tóth fel is sorol pár élethelyzetet a renitens viselkedés példázataként:

Kevésbé szükségesnek vélt lakossági találkozásokra került sor munkavégzés alól felmentett munkavállalók, szociális gondoskodásban részesülő idős emberek és az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalok részéről a város közterületein és üzleteiben.

Tóth Józsefnél itt telt be a pohár, és március 23. és 30. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelt el. 

Azaz otthon maradásra köteles:

Bevásárolni lehet menni, sőt dolgozni is, bár ez utóbbi nehezen értelmezhető annak fényében, hogy a felsorolt csoportok egyikét sem lehet kifejezetten munkavállalónak tekinteni. Akit 

indokolatlannak tűnő közterületi jelenléten

érnek, azzal szemben az önkormányzat közbiztonsági csoportja a következő intézkedéseket foganatosíthatja:

Minderre a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési polgármesterének joga van. Sőt, a képviselő-testület sem kell hozzá, de Tóth inkább szavazásra bocsátotta a kérdést, amit a testület egyhangúlag el is fogadott. 

Rovatok