Index Vakbarát Hírportál

Orbán újabb 6 pontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be

2020. március 23., hétfő 11:51 | aznap frissítve

Fontosabb részletek:

Az operatív törzs mai tájékoztatója előtt Orbán Viktor számolt be a védekezés jelenlegi állásáról és a legújabb intézkedésekről. A miniszterelnök újabb 6 pontos gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek részletei rendeletben jelennek meg:

Tudósításunk a bejelentésről percről percre>>>

A kormányfő szerint négy vonalon védekeznek, „négy harctéren kell helytállni”: katonai, rendőrségi, egészségügyi, gazdasági védekezés zajlik. A később is gyakran katonai terminológiát használó kormányfő a parlamenttől kért, különleges jogrend bevezetésére vonatkozó indítványról ezt mondta:

A szokásos jogszabályok keretei között nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét.

A fertőzöttek számáról azt mondta: ez a szám nyilvánvalóan nagyobb, mint a hivatalos közlés. Szakértőket kért fel a valós szám megbecsülésére, de ezek a becslések annyira tág határok között mozognak, hogy nem érdemes közölni azokat. A miniszterelnök részletes tájékoztatást adott az eddigi 167 igazolt fertőzött állapotáról: 

A kormányfő számba vette a készleteket: 1,5 millió orvosi maszk van, heti 25 ezret gyártanak, de ez a héten 80 ezerre nőhet. Lélegeztetőgépből 2560 van.

Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden égtája felé. Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. 

Hamarosan 10 repülőgépnyi szállítmány érkezik, mondta a miniszterelnök. A meglévő több tízezer kórházi ágy mellett végszükség esetén 257 tábori kórházi ágyat is képesek munkába állítani. 24 643, hatvanöt évnél fiatalabb, orvosi szolgálatra bevethető orvos, rezidens, és utolsó éves egyetemi hallgató van, és összesen 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó, akik számára vezénylési tervet készítettek.

Orbán fegyelmezett és észszerű készletgazdálkodást kért, mert a védekezés hosszú lesz. Egyben megköszönte az egészségügyi dolgozók eddigi kitartó és áldozatos munkáját, ők „kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”. Orbán azt kérte tőlük, tartsák be a vezénylésre vonatkozó rendelkezéseket.

A miniszterelnök beszámolt a határok lezárásáról, majd számba vette, hogy a rendőrökkel, polgárőrökkel, hivatásos katonákkal, tartalékosokkal, az elmúlt öt évben katonai szolgálatot teljesítő emberekkel együtt összesen 139 840 ember tudja fenntartani a közrendet és a betegség elhárításához szükséges köznyugalmat

ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe.

Romániával megállapodtak, hogy Magyarország csak annyi embert enged áthaladni az osztrák határ felől, amennyit Románia beenged. Az országon csak éjszaka és ellenőrzés mellett haladhatnak át ezek az emberek. Beszámolóját Orbán Viktor ezzel zárta:  

Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. A  széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje érkezett el. Vigyázzunk egymásra!  

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt. A legfontosabbak:

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Rovatok