Index Vakbarát Hírportál

Munka nélkül maradt óvónőkkel oldaná meg az idősek ellátását a ferencvárosi önkormányzat

2020. március 24., kedd 08:03

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester megerősítette a HVG-nek, hogy a veszélyhelyzet miatt munka nélkül maradt önkormányzati dolgozókat, így például az óvónőket is más munkára csoportosítják át. A kormány ugyanis rendeletben kötelezte az önkormányzatokat arra, hogy ellássák a 70 évnél idősebbeket és a karanténba zártakat.

Az átcsoportosított önkormányzati dolgozók így négy feladat közül választhatnak:

A lap azt írja, a hétfőn kapott tájékoztatás szerint várhatóan 44 munkanapra kell másik feladatot választaniuk, erre az időre a korábbi fizetésük jár nekik. Aki egyiket sem szeretné, elmehet szabadságra (amit időarányosan vehet ki), vagy kérhet fizetés nélküli szabadságot is. Mindkettőt a munkáltató engedélyezi.

Baranyi azt is mondta, ez nem vonatkozik azokra, akik a krónikus betegekre, a 60 évnél idősebbekre és a gyerekére vigyázókra, nekik kifizetik így is az alapbérüket. A többieknek ugyanakkor választaniuk kell a feladatok közül.

Baranyi szerint Ferencvárosban körülbelül nyolcezer 70 évnél idősebb ember él, és egyre többen kerülnek házi karanténba. A polgármester szerint legalább négyezren jelentkeznek majd az önkormányzatnál segítségért, és nincs kapacitásuk az ellátásukra. Már elkezdtek önkénteseket toborozni és a munka nélkül maradt önkormányzati dolgozókat összeszámolni a feladatokra.

A veszélyhelyzetet március 11-én rendelte el a kormány, azóta pedig egy sor korlátozó intézkedést hoztak, a többi közt az iskolákat és óvodákat is bezárták.

Rovatok