Index Vakbarát Hírportál

15,24 milliárdot juttat a kormány a koronavírus elleni védekezésre

2020. március 25., szerda 06:33

A legfrissebb Magyar Közlöny szerint egy kormányhatározat bő 15 milliárd forintot különít el a költségvetésben a vírus elleni védekezésre, vagy ahogy a közlöny hivatalosan megfogalmazza, „15 240 000 000 forint összegben szabad előirányzatot meghaladó mértékű tárgyévi kötelezettségvállalást engedélyez” az idei költségvetésben, mégpedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alcím terhére.

Ezzel egyidejűleg felhívja a  pénzügyminisztert, hogy az  emberi erőforrások miniszterének bevonásával gondoskodjon a pénz rendelkezésre állásáról.

A határidő „a felmerülés ütemében”, a pénz felhasználása az operatív törzs utasítása alapján történik.

A közlöny egy másik kormányhatározata a külügyminisztériumot szólítja fel, hogy gondoskodjon „a magyar állampolgárok testi épségének védelme és válsághelyzetből történő hatékony kimenekítése érdekében szükséges intézkedések megszervezéséről és megtételéről”. Ehhez a kormány megadja a szükséges pénzt, de a határozat nem ír összeget. 

Szintén a közlönyben olvasható egy olyan kormányrendelet, miszerint a vírus elleni orvostudományi kutatásban való részvételt az állampolgárok telekommunikációs eszközök útján is jelezhetik az illetékeseknek.

Rovatok