Index Vakbarát Hírportál

Ha a trafikok eltérnének a nyitvatartástól, kötbért kellene fizetniük

2020. március 25., szerda 07:39

Sörözőm van, ami 15 órakor bezár, ellenben a szemben lévő dohánybolt kocsmaként üzemel estig. Ezt soha senki nem ellenőrzi, nem csak most, máskor sem. Nem gondolom hogy 15 óráig nem tudja beszerezni a dohányterméket, aki dohányzik. Mi az oka hogy kikerült a korlátozott nyitvatartás alól?

– kérdezte az egyik olvasónk, de nem ő volt az egyetlen, aki hasonló kérdéseket feszegetett. 

Tény, hogy a dohányboltokra nem vonatkozik a 15 órai zárás. Ahogy az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak, a trafikok is addig maradhatnak nyitva, ameddig a vészhelyzet kihirdetése előtt. Akárcsak a kaszinók. 

Bár az egyik kormányinfón rákérdeztek, Gulyás Gergely nem tudta megindokolni, miért nem korlátozták a kaszinók nyitvatartását, a dohányboltok esetében könnyebb ezt a kérdést megválaszolni: az állam biztosítani akarja, hogy az emberek a dohánytermékekhez is hozzáférjenek, akárcsak az élelmiszerhez, a gyógyszerekhez vagy éppen az üzemanyaghoz. 

Dohányboltot csak az a kiskereskedő üzemeltethet, aki erre az államtól engedélyt kapott és az állammal koncessziós szerződést kötött. A koncessziós szerződés kötelezi a kiskereskedőket arra, hogy folyamatosan biztosítsák az ellátottságot, mivel a nemzeti dohányboltok a magyarországi kiskereskedelmi alapellátás részei. A trafikosok még a pályázatkor vállaltak egy bizonyos nyitvatartási időt. Ezt a koncessziós szerződés értelmében tartaniuk is kell.  

A szerződés tehát rögzíti azt is, hogy mennyi ideig kell nyitva tartania egy trafiknak. Úgy tudjuk, erre vonatkozóan eltérőek lehetnek a szerződések, de az biztos, hogy a szerződések többségében jóval nagyobb óraszám van megállapítva, mint amennyi óraszámot kiadna az, ha a trafikos délután 3-kor lehúzná a rolót. Ha eltérne a szerződéstől, akkor pedig kötbért kellene fizetnie. 

Magyarán a trafikosoknak nemcsak hogy megengedett a 15 óra utáni nyitvatartás, hanem kötelező is. De valójában nem ennyire egyszerű a helyzet. Egyrészt a birtokunkba került egy tájékoztató, amit a trafikoknak az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Rt. küldött ki. Ebben az ND hangsúlyozza az ellátási kötelezettséget és azt, hogy a trafikok a kiskereskedelmi alapellátás részei, ezért az ellátást folyamatosan biztosítani kell. Ugyanakkor a cég lehetőséget ad arra is, hogy a szerződésben meghatározott nyitvatartási feltételektől eltérjenek a kiskereskedők, ha a járványügyi helyzetből adódóan nem tudnak eleget tenni annak. Igaz, a levél hangsúlyozza, hogy a „legvégső állapotig törekedni szükséges az ellátási feladatok biztosítására”. 

De amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy az ellátás lehetetlenné válik, úgy az ND „minden ilyen eset kapcsán – figyelembe véve valamennyi körülményt – egyedileg, a dohányboltok érdekeit is szem előtt tartva mérlegelni fogja az ügyet és ennek megfelelő méltányos döntések meghozatalára fog törekedni az ellátási kötelezettség megszegése esetére kikötött kötbér megfizetésére vonatkozóan”. 

Rovatok