Index Vakbarát Hírportál

Megtartotta ülését az "egyfős" fővárosi közgyűlés

2020. március 25., szerda 20:14

A fővárosi közgyűlés helyett a főpolgármester döntött több, a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyben szerdán, így határozat született béremelésekről, finanszírozási szerződésekről, beruházásokról.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt új formában születnek a döntések a fővárosi önkormányzatnál: nem hívják össze a fővárosi közgyűlést, hanem a frakciókkal és független képviselőkkel folytatott előzetes konzultáció után a főpolgármester maga dönt minden egyes ügyben. Karácsony Gergely ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy csak teljes politikai konszenzus esetén fogadja el a javaslatokat.

Mint azt az üres közgyűlési teremben felvett, és közösségi oldalán közzétett videóban Karácsony Gergely elmondta, nem szeretné a teljhatalmat, a törvények ruházták rá, hogy a fővárosi közgyűlés nevében eljárva ő hozzon döntéseket. Igéretet tett arra, hogy nem fog ezzel a helyzettel visszaélni. 

A szerdai döntések előtt egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a közgyűlés független tagjaival. Karácsony közölte: csak olyan döntést hoz, amit a többség támogat, sőt azokat az előterjesztéseket, amit nem övez teljes politikai konszenzus, visszavonják, és pontosítják, módosítják.

A szerdai döntések tehát:

"Nem ment át" a pesti fonódó villamos kialakításának terve. Ennek keretében 1,8 milliárd forintért deltavágányt építenének a Haller utcánál  24-es villamos és a 2-es villamos találkozásánál, hogy a villamosvonalak észak felé is csatlakozni tudjanak egymásba, így a 3-as metró középső szakaszának felújításakor mentesítő alternatívát nyújtsanak a Nagyvárad tér felől a városközpont felé igyekvőknek. A döntés szerint még át kell tekinteni a terveket a 2-es villamos és a Nagyvárad tér kapacitása szempontjából.

Kedden, mintegy a mai határozatok nyitányaként hasonló módon döntött a főpolgármester a Vígszínház új vezetőjének kinevezéséről és egymilliárd forintot átcsoportosításáról a járvány elleni védekezésre. 

Rovatok