Index Vakbarát Hírportál

Rosszabbul járnak a Dunaferr otthoni munkavégzést választó dolgozói

2020. március 26., csütörtök 04:47

Szigorú szabályokhoz köti a Dunaferr menedzsmentje az otthoni munkavállalást a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben. A cégvezető, Jevgenyij Tankilevics utasítása szerint csak az maradhat otthon, aki minden harmadik munkanap után kivesz két szabadnapot. 

Nem tart sokáig kiszámolni, hogy a cégvezetés által diktált feltételek a legtöbb munkavállaló számára cirka egy hónap otthon maradást tud engedélyezni, mivel elfogy a fizetett szabadságuk

– írta meg a problémát pár napja a Dunaferr egy névtelenséget kérő, kétségbeesett dolgozója az Indexnek. – Ezután a munkavállaló dönthet arról, hogy bemegy-e dogozni, vagy folytatja a home office-t, és fizeti a munkáltató által erre a napokra nem fizetett járulékok rá eső hányadát.”

A szakszervezetek tiltakoznak 

A módosított munkaszerződés tervezetét is elküldte, amelynek aláírásával a munkavállaló elfogadja, hogy

ÖTNAPOS MUNKAHÉT ESETÉN KÉT NAP, NÉGY VAGY HÁROM NAPOS MUNKAHÉT ESETÉN PEDIG EGY NAP SZABADSÁGOT VESZ KI. 

Olvasónk azt írja, a munkavállalók nagy része szerint elfogadhatatlan a szerződésnek ez a pontja, és emiatt sokan nem tudnak otthon maradni. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a szakszervezetek se támogatták a Dunaferr feltételeit, ők csak változatlan bérezéssel mentek volna bele.

Úgy látszik viszont, a cég az ő tiltakozásuk ellenére is bevezette ezt a formát, ezt megkeresésünkre írásban is megerősítette a Dunaferr vezetése.

Egyenlő teherviselés

A koronavírus miatt jelentkező extra terhek mellett a Dunaferrnek reagálnia kell az iparági visszaesésre is, miközben fenn kell tartania a gyártási kapacitásokat. Ezért tett javaslatot arra, hogy az otthoni munkavégzésben dolgozók számára a heti 5 napos munkahetet 3 napra csökkentse

– írják, majd hozzátették, az otthoni munkavégzés senki számára nem kötelező, kizárólag munkavállalói kérésre került bevezetésre.

A Dunaferr dolgozóinak több mint hetven százalékát nem érinti a távmunka lehetősége, ők ugyanis közvetlenül a termelésben dolgoznak, ahol értelemszerűen nem megoldható az átállás. Így főként az adminisztratív területen dolgozók vehetik igénybe, már aki ilyen feltételek mellett belemegy. Hogy közülük hányan írták alá a módosított munkaszerződést, nem árulta el a Dunaferr. 

Azt írják, „a Dunaferr igyekezett olyan megoldást kidolgozni, amely biztosítja a munkavállalók közötti munkamegosztás és teherviselés egyensúlyát, miközben reagál a megváltozott egészségügyi és gazdasági körülményekre is”. 

Hozzátették, a törvényeknek megfelelően járnak el, amelyek lehetővé teszik, hogy a munkáltató rendelkezzen a szabadnapok meghatározott részének kiadásáról. 

FRISSÍTÉS: Jevgenyij Tankilevics szerdán újabb levelet intézett dolgozóihoz, amelyben arról ír, a Dunaferr története egyik legnehezebb korszakát éli. "A munkatársaink egészségének megóvásán túl minden erőnket arra fordítjuk, hogy fenntartsuk a folyamatos termelést és biztosítsuk több ezer kollégánk munkahelyét."

Köszönetet mond a dolgozóknak, hogy az extrém körülmények között is mindent megtesznek a stabil működés érdekében. Kijelenti, hogy az egyetlen esély a túlélésre, ha minden gyáregységben folytatják a termelést. 

(Borítókép: A Dunai Vasmű bejárata - fotó: Bődey János / Index)

Rovatok