Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni mit hoz a hajléktalanoknak a kijárási korlátozás

2020. március 27., péntek 23:46

Szombattól kijárási korlátozás lép érvénybe Magyarországon, a rendelkezés azonban több jogi problémát is felvet az Utcajogász Egyesület szerint.

A szervezet közleményében a bizonytalan lakhatású emberek és hajléktalanok számára betarthatatlannak nevezte a kijárási korlátozásokról szóló rendeletet.

Bizonytalan lakhatásúnak számít az, akit például a főbérlője nem enged bejelentkezni a kiadott lakásba, vagy szerződés nélkül kerül sor a lakás kiadatására. Az Utcajogász szerint akinek nincs a lakcímkártyáján az adott albérlet címe, annak problémái akadhatnak az utcán való igazoltatáskor.

Nem világos, hogy a rendőrség hogyan tudja majd ellenőrizni, az emberek pedig hogyan tudják majd igazolni, hogy honnan indultak és hova tartanak, ha semmilyen irattal (lakcím, bérleti vagy szívességi lakáshasználati szerződés) sem rendelkeznek.

- áll a közleményben.

A másik probléma a hajléktalanokat érinti, akiket múlt hét óta már nem vehet fel más szociális ellátó intézmény, csak az éjjeli menedékházak. Márpedig nem mindenki fér el menedékházakban, aki pedig az utcán marad, az egyből két szabálysértést is elkövet:

Így a hajléktalan emberek egyszerre vannak kitéve az 5.000-től 500.000-ig terjedő pénzbírságnak és a szabálysértés miatti elzárásnak.

- írja az Utcajogász. A közleményben továbbá aggodalmukat fejezik ki a túltelített szállók fertőzésveszélyét illetően. Emellett arra kérik a kormányt, hogy dolgozzák ki részletesebben a rendelkezést, illetve, hogy a rendelkezésükre álló üres létesítményeket használják a hajléktalanok elszállásolására.

(Borítókép: Bődey János/Index)

Rovatok