Index Vakbarát Hírportál

86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe

2020. március 29., vasárnap 11:19

Kórházparancsnokok kezdik meg működésüket a kijelölt kórházakban, jelentette be Lakatos Tibor vasárnap. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint orvosszakmai kérdésekben a katonák természetesen nem hoznak döntéseket, de a kórházak készletgazdálkodását ők felügyelik majd, az intézmények védelmének megszervezése lesz a feladatuk, valamint a dolgozók tehermentesítése és a gyógyító munka segítése is.

A rendőrezredes a kijárási korlátozásról azt mondta, hogy a szigorú szabályok mellett mindenkinek biztosítják a családok ellátásának lehetőségét, de nem jelentheti ez a helyzet a közterületeken való szabad mozgást, mindenkinek komolyan kell vennie a hatósági iránymutatásokat. Lakatos szerint a határhelyzet mindenhol rendezett.

Megnövekedett az igazolt fertőzöttek száma – jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta:

86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe, de mindketten egészségi állapotuk okán már legyengült szervezetűek voltak, nem kifejezetten a vírus okozta a halálukat. 

Nyilvánvalóan a halálukhoz esetleg hozzájárulhatott ez a fertőzés, de nem a koronavírus áldozataivá váltak, hanem tulajdonképpen az egészségi állapotuk folytán ők már gyenge egészségi állapotban voltak, és a vírusfertőzés feltette az i-re a pontot

– fogalmazott Müller Cecília.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy minden gyanú esetén megtörténnek a szükséges vizsgálatok, várhatóan a következő időben tömegessé válnak majd az igazolt esetek.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség. Müller ugyanakkor ismertette a korábban is többször egyértelművé tett veszélyeztetettségi faktorokat, valamint a betegség jellemző tüneteit is.

Koronavírus: az operatív törzs március 29-i sajtótájékoztatója

Müller Cecília azt is elmondta, hogy jelentősen növelik a tesztelések számát, most már a mobil mentős mintavétel mindenhol rendelkezésre áll, minden gyanús esetben megtörténnek a laborvizsgálatok. Ez fontos is, mert az eddigi tapasztalatok alapján gyorsan le tud romlani a veszélyeztetett csoportba tartozó fertőzöttek állapota, mondta. A tisztifőorvos a 65 éven felülieknek külön is üzenve kijelentette:

Kérdésekre válaszolva az országos tisztifőorvos arról beszélt: a  WHO jelzései alapján jártak el a magyar hatóságok, az európai járványügyi hivatal (ECDC) jelentései pedig csak az adott pillanatot érintően, kizárólag az európai helyzetre vonatkoznak.

Van a fertőzöttek között fiatal, a vírus nem kímél senkit, bárki megfertőződhet.

– mondta Müller az idevágó kérdésre. Lakatos Tibor szerint a kijárási korlátozás első napján a piacokra és a bevásárlóközpontokra koncentráltak, a piacokon pozitív volt a tapasztalatuk, de több idős is panaszkodott az új szabályokra, őket arra kérte, értsék meg: korlátozni kellett a mozgását a 65 év felettieknek, hiszen ők a veszélyeztetett korosztály.

Vasárnap ezekkel a kérdésekkel fordultunk az operatív törzshöz:

A koronavírussal kapcsolatos vasárnapi híreinket összegyűjtve itt lehet elolvasni.

Rovatok