Index Vakbarát Hírportál

50 százalékot kapna a Fidesz egy országos választáson

2020. március 31., kedd 20:57 | aznap frissítve

Stabilak maradtak a pártpreferenciák, nincsenek nagy trendek, csak 1-2 százalékos változások. A Fideszre továbbra is 31 százalék szavazna, egy hajszállal javított a DK (9-ről 10 százalékra), három párt szorosan követi egymást: a Jobbik 7, a Momentum 6, az MSZP 5 százalékon a teljes népességben a ZRI Závecz Research Intézet március első felében végzett közvélemény-kutatása szerint.

 A biztos pártválasztók között a Fidesz 50 százalékos, a második helyen a DK áll 16 százalékkal, a Jobbik és a Momentum 9 százalékos támogatói körrel rendelkezik, míg az MSZP-nek 7 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében négy párt is 2 százalékos: az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd.

Nemcsak a pártok tábora változott keveset, az összetételük sajátosságai is stabilak. A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt, de különösen magas támogatottsága van a 60 év felettiek (39%), az alapfokú végzettségűek és szakmunkás képzettségűek (35-35%) valamint a falvakban élők körében (36%). A leggyengébb eredményt a 30 év alattiak körében éri el, de 21 százalékával itt, a fiataloknál is első helyezett.

Ahhoz képest, hogy a parlamenti ciklus közepén járunk, elég magas a választópolgárok aktivitási szintje, 48 százalék menne el egy mostani voksolásra. (Négy évvel ezelőtt, márciusban 42 százalék volt elszánt, nyolc éve 37 százalék.) Jelenleg a Fidesz és a Demokratikus Koalíció hívei a leginkább aktívak, kétharmaduk biztosan menne voksolni. A Momentumosok 60, az MSZP-sek 58, a Jobbikosok 55 százaléka lenne ezekben a napokban biztos szavazó.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2020. március 3-13. A megkérdezettek száma: 1000 fő. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre. Ekkora mintánál a közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Rovatok