A húsvét közeledtével mennyire jelent fertőzésveszélyt az őstermelőtől származó sonka, a kolbász és a tojás? – kapta a kérdést az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Müller azt mondta, nem kell tartani ezektől az ételektől, de itt sem árt elővigyázatosnak lenni. Ezek a termékek mindig tartalmazhatnak valamilyen kórokozót a felületükön, amelyek normális esetben nem jelentenek semmilyen veszélyt az emberre.
A sonkát most érdemes alaposan átsütni. A tojások alapvetően szennyezettnek tekintendők, bármikor is vásároljuk meg azokat, mondta Müller. A tojást megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, fogyasztás előtt pedig meg kell mosni a héját. A tojás felszínén van egy filmréteg, ami valamilyen fokú védelmet ad az ellen, hogy a szennyeződés ne hatoljon be a tojás belsejébe.
Müller azt javasolja: a mostani időszakban érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, majd alaposan leöblíteni és nem megtörölni, hanem hagyni megszáradni, hogy a tojáshéjon lévő kórokozókat elpusztítsuk. A tojást ezután jobb megsütni vagy megfőzni. Most nem azok az idők járnak, hogy nyers tojást együnk, mondta Müller Cecília.
A tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy korábbi tájékoztatójában az olvasható, hogy az étkezési tyúktojás esetén „általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni”. A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.