Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Akár minden településen jelen lehet már a vírus

2020. április 2., csütörtök 11:32

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, ismertette az országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatait. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg, így huszonegyre nőtt az elhunytak száma. Müller Cecília szerint

a 70 éves férfi áldozat szív- érrendszeri megbetegedésben és anyagcsere-betegségben is szenvedett.

42 főre emelkedett a gyógyultak száma is, tette hozzá, Müller Cecília szerint azonban a mintavételek száma a regisztrált megbetegedések számával egyenes arányban növekszik, hiszen minden gyanús esetet tesztelnek, és a kontaktjaikat is vizsgálni kell, ez egyre több ember érintettségét jelenti.

Akár minden településre is érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető már a koronavírus

– hangzott el azzal kapcsolatban, hogy már minden megyéből regisztráltak megbetegedéseket. Müller Cecília szerint egyre jobban emelkedik a megbetegedések száma, és már sok esetben azt sem lehet visszakövetni, hogy ki kitől kapta el a vírust. 

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek 

– figyelmeztetett ismét Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon.

Aki teheti, autóval vagy kerékpárral járjon munkába, de a gépjárműveket is fertőtleníteni kell, mondta még a tisztifőorvos. Müller Cecília szerint azok, akik tömegközlekedés igénybevételére kényszerülnek, azok is csökkentsék a megállókban való várakozás idejét, és nagyon figyeljenek a távolságtartásra, valamint a higiéniás szabályokra, és hogy kesztyű vagy akár egy zsebkendő nélkül semmihez ne is érjenek hozzá a gépjárműveken.

A tisztifőorvos szerint minden olyan felületet – számítógépes klaviatúrát, villanykapcsolókat, kilincseket –, amit rendszeresen megfogunk, gyakran fertőtlenítsünk.

Előfordulhat, hogy bizonyos helyeken tovább szigorítanak a kijárási korlátozásokon

Lakatos Tibor rendőr ezredes beszámolt arról, hogy csütörtökig

10 668 állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba.

Velük kapcsolatban összesen 78 417 ellenőrzést végeztek, 418 esetben találtak szabálytalanságot, 341 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 36 figyelmeztetést és 211 helyszíni bírságot szabtak ki.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban is ellenőrzött a rendőrség, rengeteg szabályszegést észleltek, 162 esetben indult eljárás, 76 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 1117 esetben figyelmeztettek.

Lakatos szerint vannak olyan szabályszegők, akiket már többször is indokolatlan közterületi tartózkodáson értek, külön kérte, hogy ők is tartsák be a szabályokat és a hatósági utasításokat, ez ugyanis mindannyiunk érdeke. A rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket is:

Lakatos szerint a határátkelők többségén folyamatos a forgalom, több határátkelőt újranyitottak, és tárgyalnak a szomszédos országokkal, hogy a környező országokba ingázók munkába járása megoldott legyen.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

Az Index ezeket a kérdéseket küldte csütörtökön:

A koronavírus-járvány  március 4-én  érte el Magyarországot, a kormány március 11-én hirdetett  veszélyhelyzetet , majd március 16-án  lezárták a határokat , betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitva tartását.  Március 28-tól, szombattól, kéthetes, április 11-ig tartó  kijárási korlátozás lépett életbe  az ország egész területén: csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket.

(Borítókép: Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: Index)

Rovatok