Index Vakbarát Hírportál

Kompenzálják a kórházak járvány miatt kieső bevételeit

2020. április 4., szombat 11:32

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben számol be az új finanszírozási szabályokról az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében.

"A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben,

a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el.

Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.

A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók

a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd.

Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően. Tehát, ha a konkrét betegellátás - a járványügyi helyzet miatt - nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket.

Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók Kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit. Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti"

- áll az Emmi közleményében.

Rovatok