Index Vakbarát Hírportál

Operatív törzs: 15 órakor bezárnak a dohányboltok

2020. április 10., péntek 10:12

Eddig nem látott mértékben, egy nap alatt 210 fővel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon – erősítette meg pénteki tájékoztatóján az operatív törzs. Péntekre újabb 11 ember vesztette életét, a halálos áldozatok száma ezzel már 77.

A korábbi kormányzati tájékoztatás szerint tudható, hogy a járvány újabb 11 áldozatából mindenki idős és krónikus beteg volt. A legfiatalabb közülük 58 éves volt, és többek között daganatos betegségekkel is küzdött, a további tíz áldozatból heten hetven év fölöttiek voltak.

Kiemelt gócpontot jelent a fővárosi Pesti úti idősek otthona. Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth rádiónak interjú formátumban adott beszédében az ellenzék felelősségét emelte ki az itteni fertőzések kapcsán, mondván, ennek az intézménynek a működtetésére „sem képesek”, miközben a járvány idején is „az jár a fejükben, hogyan gyengíthetnék a kormányt, és kerülhetnének újra hatalomra”. 

Az idősotthon nélkül is nőtt a fertőzöttek száma

„Ha az idősek otthonában megbetegedetteket levonjuk, akkor is emelkedő tendencia mutatható ki. Ezért is fontos, hogy továbbra sem lazítsunk a szabályokon, rendkívül fontos a korlátozások betartása” – emlékeztetett az Orbán Viktor által pénteken elmondottakra a tisztifőorvos.

Müller Cecília a korábbi tájékoztatást megerősítette, amely szerint a Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van, és 7 elhunyt. Itt a fertőzöttek száma várhatóan még magasabb is lesz, mert a laborvizsgálatok jelenleg is tartanak.

Emellett a Rózsa utcai idősotthonban is hét fertőzöttet tartanak számon. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek fokozottan veszélyeztetettek, de a terjedés lassítása érdekében mindenkinek fontos a korlátozások betartása és a fertőtlenítés biztosítása.

Újságírói kérdések

Lakatos bejelentette: 15 órakor bezárnak a dohányboltok is, miután kikerültek a kivételezett árusítóhelyek köréből, amelyben az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradtak.

A kérdéssor ezúttal rövidebb volt, tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök 11 órakor beszédet tart.

Ezek a kérdéseink maradtak válasz nélkül

Az Index is beküldte előzetesen a kérdéseit, de egyelőre válasz nélkül maradtak:

Rovatok