Index Vakbarát Hírportál

Székesfehérvár fideszes polgármestere kifogásolja, hogy nem kap hivatalos tájékoztatást a betegszámról

2020. április 10., péntek 18:42

A kormány meghosszabbította a kijárási korlátozásokat. Megadta egyben a polgármestereknek a jogot, az ezzel járó felelősséggel, hogy a húsvéti időszakra szigorításokat rendelhessenek el az általuk vezetett településekre - ezzel kezdődik Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármesterének a város hivatalos oldalára kiposztolt rendelete, aminek végén egy imával búcsúzik polgáraitól (képletesen, mármint):

A különleges idők különleges imát kívánnak: „Add Uram, hogy áldás legyek másoknak!”

Hogy aztán mennyire lesz áldás a lakosokra nézve a kormány általános intézkedéseinél szigorúbb csomag, az majd kiderül, mindenesetre Cser-Palkovics a mai napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig az állami szabályokhoz képest további szigorításokat rendelt el a közterület használatára vonatkozóan, és megfogalmazott ún. ajánlásokat a húsvét utáni időszakra is

A polgármester szerint az emberek többsége elfogadja és támogatja a szigorúbb szabályozást, és hetek óta betartják, hogy aki teheti, maradjon otthon. Eddig a kormány narratíváját követi a helyi vezetőség, innentől viszont óvatosan kritikus hangvételre vált és elmagyarázza, miért nem elég az, amit központilag előírnak.

Ez a szabályozás sajnos rendkívül rövid időtartamra lehetséges. Az ajánlások ezért olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyeket magam kötelezően is előírnék. Álláspontom szerint szükség lenne a szabályozásukra, de három napra nincsen értelme, hosszabb távon viszont, megfelelő felkészülési időt hagyva szerintem kötelezettségként kellene előírnia az államnak, esetleges további felhatalmazás alapján az önkormányzatnak. Ezen intézkedések megalkotásakor az elmúlt napokban a megyében (és bár hivatalos adatot erről sajnos a polgármesterek nem kapnak, de minden bizonnyal városunkban is) sajnos gyorsan emelkedő betegszámot, valamint az alábbi szempontokat vettem figyelembe.

A polgármester azzal búcsúzik, hogy tudja milyen nehéz időszak ez, különösen jó időben, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél.

Ezért a szabályok betartását kérem mindenkitől! Nem azért, mert rendeletben van, és nem azért, mert be nem tartásuk szankcióval jár, hanem mert most ez mindenki érdeke. Nagypéntek van, a nap, amikor a keresztény világ Jézus szenvedésére emlékezik. A szenvedésre, a mélypontra gondol, de teszi ezt minden évben a húsvéti öröm elérésének reményében. Hiszem, hogy a feltámadás ünnepének idén, ebben a rendkívüli helyzetben még fontosabb az üzenete, miszerint az örök megújulás győzedelmeskedik majd. A különleges idők különleges imát kívánnak: „Add Uram, hogy áldás legyek másoknak!”

A fentiek közül a tízméteres szabály az, ami a legszembeötlőbb, a közlekedés elég trükkös lesz jó ideig a városban. A betartatáshoz nem tudni, milyen eszközparkkal szerelik fel a rendőröket, és az sem, vajon egy kis kilengés, egy elmért, nagyobb lépés vagy megtorpanás miatti átmeneti 9 méteres követési távolság már elég-e a bírsághoz, vagy folyamatában, esetleg visszaesőként kell elkövetni a  kihágást.

Borítókép: Rendőrök járőröznek a székesfehérvári Rákóczi utcán 2020. április 7-én MTI/Vasvári Tamás

Rovatok