Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Több budapesti és vidéki idősotthonban felütötte a fejét a vírus

2020. április 15., szerda 11:15

Újabb egészségügyi védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy 11 iráni állampolgárt szállítanak haza csütörtökön: 8-an önkéntesen mennek vissza Iránba, 3 embert pedig kitoloncolnak a hatóságok. Április 23-án további 3 embert toloncolnak ki.

Ezek a személyek voltak azok, akik kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak a Szent László Kórházban

– fogalmazott. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a hatóságok már

13 360 házi karantént rendeltek el,

számost ellenőrzést is végrehajtottak, sőt egy olyan eljárás is indult, amelyben egy házi karantén alá vont ember a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren keresztül kísérelte meg elhagyni az országot, de elkapták, eljárást indítottak ellene, és megakadályozták, hogy kilépjen az országból.

Kiss Róbert a járványügyi büntetőeljárásokról is beszámolt. Az új típusú koronavírussal összefüggő bűncselekményekkel kapcsolatban 46 embert hallgattak már ki, de összesen több száz eljárást indított a rendőrség.

Sokkal magasabb a gyógyultak száma, mint az elhunytaké

– jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztófőorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján ismertette a szerda reggeli adatokat: újabb 12 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés miatt, és további 67 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a betegséget, ezzel 1579-re nőtt az igazolt koronavírusos megbetegedések száma.

AZ ÚJ ÁLDOZATOK 64 ÉS 88 ÉV KÖZÖTTIEK, HÉT FÉRFI ÉS ÖT NŐ.

A családtagok otthon lássák el beteg rokonaikat - az operatív törzs április 15-i tájékoztatója

Mindannyian krónikus betegségben szenvedtek, jellemzően szív- és érrendszeri betegség, veseelégtelenség, cukorbetegség gyengítette szervezetüket, magas vérnyomás mellett. Többen korábban stroke-ot kaptak, továbbra is az ilyen betegségekkel küzdők a legveszélyeztetettebb csoport, hangzott el.

A tisztifőorvos szerint jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma is. Müller beszélt a kedden elrendelt, 1035 magyarországi idősotthonban végzett népegészségügyi vizsgálatról is; elmondta, hogy mit fognak figyelni a járványügyi szakemberek: elsősorban azt, hogy a hatósági utasításokat hogyan fogják végrehajtani az intézmények, illetve hogy milyen az egyéni védőfelszerelésekkel való ellátottság.

A hatóságnak az a dolga, hogy számonkérje azokat a dolgokat, amiket elrendelt

– mondta Müller, aki szerint egy ilyen vizsgálat ugyanakkor mindig lehetőség is arra, hogy a nem biztosított feltételeket a jövőben biztosítsák. A legnagyobb létszámú intézményekben kezdik a vizsgálatokat, de amint a járványügyi szakemberek személyesen megjelennek, a kisebb intézményekben is lehetőség lesz az egyéni megoldási javaslatokról egyeztetni.

Semmi sem überelheti azt a biztonságot, amit szeretnénk ezzel megteremteni

– fogalmazott a tisztifőorvos, együttműködést kérve az intézményektől. Azt is mondta, hogy nemcsak a fővárosi Pesti úti intézményben, hanem több idősotthonban is van probléma, ezekben már a járványügyi hatóság már jelen van,

több budapesti és vidéki intézményben is felütötte már a fejét a vírus

– fogalmazott.

Müller Cecília szerint a kórházak kiürítésére azért van szükség, mert az idősotthonok példája már megmutatta, nem lehet elég korán felkészülni a tömeges megbetegedésekre. A tisztifőorvos az ágyszám-felszabadításokban az egészségügyi intézmények, a szakemberek és az állampolgárok együttműködését is kérte, azt hangsúlyozva:

Nézzünk körbe Európában, milyen képeket látunk a külföldi kórházakról, amikor a folyosókon vannak az új koronavírusos betegek, és túlterhelődnek az érintett osztályok, nem jut a covidos betegek számára hely.

Müller azt is mondta, „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék ezt a kiürítést, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban.

Újabb összefogásra van szükség, hogy a családtagok kitalálják azt a lehető legjobb megoldást, ami az idős ember, vagy ha nem is idős, krónikus beteg és nincs most szüksége akut ellátásra a kórházban, akkor a hazabocsátás követően a család megoldja az ő ápolását. Felhívom a figyelmet arra, hogy valamelyest segít, nem oldja meg, de valamelyest segít a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer, ami igénybe vehető ezekben a nehéz helyzetekben és napokban.

A tisztifőorvos szerint a hazabocsátásnak orvosszakmai kérdésnek kell lennie, nem az ágyfelszabadítási utasítás fogja meghatározni önmagában, hogy kit küldenek haza.

Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt

– ígérte meg, hozzátéve: fontos az együttműködés, és mindenki gondoljon arra, hogy ha bármely rokonának a járványban ágyra, lélegeztetőgépre lenne szüksége, akkor hogyan gondolkozna erről. Müller Cecília egyúttal meg is köszönte az együttműködést.

A sajtó kérdéseire adott feleletek:

Az Index szerkesztősége egyébként ezeket az újságírói kérdéseket küldte szerdán az operatív törzsnek:

(Borítókép: Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: Index)

Rovatok