Index Vakbarát Hírportál

A Duna vízszintje több mint két méterrel csökkent az aszály miatt

2020. április 16., csütörtök 15:42

"Napos, száraz időjárás volt jellemző az elmúlt hétre erős napi hőingással. Egyáltalán nem esett csapadék az országban ebben az időszakban. Sőt az elmúlt 30 napon is csak Baranya és Bács-Kiskun megyékben, valamint az északkeleti határszélen hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség, az ország döntő része szárazon maradt. Ez mintegy 30-50 mm-es csapadékhiányt jelent az átlaghoz képest az elmúlt 30 nap során" - írja aszályinfójában az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fentiek miatt

A talaj tovább száradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a növények számára hasznosítható víztartalom már csak 20 és 30 %-a között van.

A 20 cm-nél mélyebb talajrétegek vízellátottsága még jónak mondható, az őszi és téli csapadék a mélyebb rétegeket kellően feltöltötte, bár a vízhiány egyre növekszik, teszik hozzá.

Az OMSZ bejegyzése szerint "már az őszi vetéseknél is kezd gondot okozni a csapadékhiány, mert bár gyökereik egy része a talaj mélyebb, és még jó vízellátottságú rétegébe ér, de az optimális fejlődéshez ez nem elegendő, ráadásul a száraz rétegekből a tápanyagokat sem tudják fölvenni. Az április és a május kritikus időszak ezen növények számára, ekkor igénylik a legtöbb nedvességet. A tavaszi vetések keléséhez égetően, de már az őszi vetések fejlődéséhez is egyre nagyobb szükség lenne legalább 20-30 mm országos csapadékra".

Hozzáteszik, hogy ma, azaz csütörtök este "a csapadékhiányt kissé enyhítő, de újabb fagyokat hozó hidegfront" érkezik északnyugat felől, ami hoz ugyan csapadékot, de várhatóan az ország nagyobb részén 5 mm alatt marad a mennyisége, azaz a csapadékhiányt ez nem fogja megoldani.

A héten pedig újabb csapadék már nem valószínű. A talaj nedvességkészlete így a héten tovább fog csökkenni az ország jelentős részén.

Azt pedig már az Időkép teszi hozzá csütörtöki bejegyzésében, hogy

A száraz időszak nagyobb folyóink vízszintjén is megmutatkozik, helyenként több méteres csökkenést figyeltek meg március közepe óta

"A Duna vízszintje a Hydroinfo mérései szerint Budapestnél március 16-án még 347 cm volt, április 8-ra pedig 135 cm-re apadt, ami több mint 2 méteres vízszintcsökkenést jelent" - írják.

Hozzáteszik, a vízszintcsökkenés még az űrből is látható volt. A Sentinel-2 Dunakeszi környékéről készített március 21-i és április 12-i műholdfelvétei között szembetűnő a különbség, írják, és íme:

"A Tisza több mérőállomásán is csökkenést figyeltek meg, melynek mértéke az egyes mérőpontok között jelentősen eltér. Több helyen 2-3 métert, helyenként 5-6 métert csökkent a folyó vízszintje az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest" - írja az Időkép.

(Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Rovatok