Index Vakbarát Hírportál

Merkely: A halálesetek és fertőzések száma várhatóan már nem fog drasztikusan emelkedni

2020. április 18., szombat 13:54

Merkely Béla szerint a politikusoknak a legrosszabbra is fel kell készülniük, a kórházak vezetőinek pedig az a dolguk, hogy a meghozott döntéseket elfogadják és ésszerűen hajtsák végre. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a kórházi ágyak felszabadítása egy hadgyakorlat volt, de azt is mondta:

képtelenségnek tartja, hogy bármelyik kórházvezető “a halálba küldött” volna haza betegeket.

Merkely Béla a Pesti Srároknak adott interjúban beszélt arról is, hogy héten a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével bízta meg Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett főigazgatóját.

Cserháti Pétert nagyon kiváló szakembernek tartom és rövid megbeszélésünk során arra a meggyőződésre jutottam, hogy ő valójában teljesítette a rábízott feladatokat. (...) A felkérés emberi gesztus volt részemről, de abban is biztos vagyok, hogy az egyetem csak nyer egy ilyen jó szakemberrel.

Merkely azt is mondta: az általa vezetett klinikai járványelemző munkacsoport minden adatot megkap Magyarországról és külföldről is. Az adatok márpedig neki azt mutatják, hogy

az itthoni intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően szép lassan a „plató fázisba” érkezünk.

Ez azt jelenti, hogy intézkedések nélkül minden járványnak van egy csúcspotntja, ami után csökkenni kezd a megbetegedések száma, de ha beavatkozunk a folyamatba – akár speciális intézkedésekkel – akkor ezt a csúcsot "levághatjuk", és eljutunk a plató-fázisba, ami egy fennsík a görbén.

Az esetünkben ez azt jelenti, hogy a halálesetek és fertőzések száma várhatóan már nem fog drasztikusan emelkedni, ráadásul minden légúti betegséget okozó járvány a nyár közeledtével engedni szokott a szorításából, tehát a most tudományosan rendelkezésre álló adatok alapján valóban optimista vagyok: ha nem is olyan, mint máskor, de azért lesz nyarunk

– fogalmazott Merkely, hozzátéve: egészen dicséretes, hogy a releváns összegzések szerint Európában a negyedik legjobb helyen állunk a járvány elleni küzdelemben. Azt is mondta ugyanakkor, hogy

úgy tudjuk továbbra is fenntartani ezt a „plató fázist”, ha fokozatos engedményekkel engedjük élni az országot, működni a nemzetgazdaságot, miközben fokozzuk a szűréseket.

A professzor szerint az idősotthonokra még hónapok múlva is nagyon-nagyon kell majd vigyázni, minden előírást szigorúan be kell tartani, elég egy kis hiba, hogy sok idős ember megbetegedjen.

Azt is hozzátette: egyesek furcsállják, hogy Magyarországon kevés a fertőzött, de közülük sokan, 8-9 százaléknyian meghalnak. Ennek azonban szerinte nagyon egyszerű magyarázata van, hiszen a tesztelések nagyobb része idősotthonokban és kórházak krónikus osztályain zajlik, így

a nyilvántartott fertőzöttek nagy része a legveszélyeztetettebb korosztályból kerül ki. Ugyanakkor az idősotthonokban élő ápoltakat, a dolgozókat, de még az ételt beszállítókat is szűrni kell előbb-utóbb.

Hozzátette: már most is minden intézményvezető szükség szerint kérhet vírustesztet, a Semmelweis Egyetem a járvány kitörése óta egyetlen kérést sem utasított vissza.

Csak csütörtökön 638 PCR-alapú tesztet végeztettünk betegeken és dolgozókon, de van még kapacitás, igaz, a labor hajnalig dolgozik. Azt is tudom, hogy bőven áll még rendelkezésre kapacitás az országban és most például olyan robotok beszerzése zajlik, amelyek a tesztelés folyamatát tovább gyorsítják. Az a szerencse, hogy annyira jól működtek a kormány által meghozott rendelkezések, hogy a szűrési kapacitás szépen fel tudott zárkózni a valós igényekhez

– nyilatkozta a professzor. A Semmelweis Egyetem rektora szerint közös eredmény, hogy hamarosan nálunk is sor kerülhet lazításokra, főleg olyan csoportok javára, akik fontos feladatok előtt állnak az életükben, mint például az érettségizők, vagy a végzős egyetemi hallgatók. Végül azonban kijelentette: 

a következő egy-két héten még semmiben sem lazíthatunk, sőt még most sem késő, hogy akiknek még nincs, saját maszkot készítsen magának. Lazításra csak akkor van lehetőség, ha az ország komolyan veszi a fennmaradó szabályokat.

Rovatok