Index Vakbarát Hírportál

A lengyel napiszarról vett hamis képpel nácizza Tusk nagyapját a kormánymédia

2020. április 19., vasárnap 18:07

„Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” – ezzel a címmel jelent meg egy leleplezőnek szánt cikk szombaton a kormányközeli Pesti Srácokon. Az írás szerint Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének nagyapja, nácik kollaboránsa volt a második világháború alatt, ami, mint írják, „kétszeres bűn, hiszen amellett, hogy a világégés kirobbantóinak szolgálatába állt a hazáját, Lengyelországot is elárulta”.

Ehhez egy bizonyító erejűnek gondolt fényképet is csatoltak, alatta a képaláírás: „Donald, kicsit szerényebben a nácizással! A vezetőülésen az Európai Néppárt elnökének nagyapja, Józef Tusk látható az SS biztonsági szolgálata, az SD tisztjeinek társaságában”.

Az előzmények közé tartozik, hogy az Orbán Viktorral rossz viszonyt ápoló volt lengyel mininiszterelnök, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az elnöke a magyar koronavírus-törvény elfogadása után élesen bírálta a jogszabályt, a korábbiaknál is határozottabban szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból, majd azt írta, hogy Carl Schmitt, a náci (a magyar jobboldalon kozervatív tekintélynek mondott) jogtudós is nagyon büszke lenne Orbán Viktorra. Miközben – mint a fotó is tanúsítja – valójában az ő családjában van náci szennyes, nem Orbánéban, állítja a magyar kormánysajtó.

Az egyetlen kis bibi, hogy a fénykép hamis. A katonai autóban ülő SD-tisztek között valójában nincs semmiféle Tusk, akkor sem, ha a kamerába mosolygó illető hasonlít valamennyire a Néppárt mostani alelnökére. Minden bizonnyal éppen ezért választották ezt a képet a Tuskot a szokásos „(nagy)apák és fiúk” módszert követve lejáratni akarók. 

A fotót a magyar jobboldali média, bizonyára tudtukon kívül, a demotywatory.pl oldalról vehették, ami nagyjából a lengyel napiszarnak felel meg.

A hamisításnak Rácz András, a Political Capital elemzője ment utána, és megtalálta az eredeti fényképet is. Az a német szövetségi levéltár honlapján található, Tusk-mentesen, ugyanis a kép 1939 szeptemberében, Lengyelország lerohanása idején készült, és az autóban minden bizonnyal echte német tisztek ülnek.

Ugyebár nagyjából kizárható, hogy egy lengyel SS-tag lehessen, főleg nem 1939-ben, amikor a fotó készült. (...) Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehat nem SS!), ez jól dokumentált tény. És nem is új információ, mert már a 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban előkerült, ergo mintegy 15 éves "hír". Egyébként az elérhető lengyel források szerint kényszer-sorozottként szolgált, 1944 augusztusa és októbere között, tehát nem önként - előtte pedig koncentrácios táborban raboskodott” – posztolta a Facebookon Rácz András.

Vagyis Tusk nagyapját úgy sorozták be, kényszerrel, mint ahogy más hadseregbe is szokás, főleg háborúban, vagy mint ahogy az államszocializmusban is besoroztak a magyar néphadseregbe mindenkit, akinek nem volt szerencséje, beleértve a Fidesz alapító gárdáját.

A kutató szerint a jól ismert Wehrmacht-sztorihoz illusztracióként SS-eket ábrázoló fotó hasznalata „egyértelmű és ostoba hamisítvány”.

A hamis kép ugyanakkor máris nagy karriert futott be a kormányzati és kormányközeli propagandatérben. A Pesti Srácok mellett a Tusk-nagypapa „náci múltjával” foglalkozott Habony Árpád V4NA hírügynöksége, a Pesti Srácok cikkét azonnal szemlézte a Magyar Nemzet, nem késlekedett az Origo, Schmidt Mária egy csavarral szintén azonnal twittelt a képpel, majd jött a magyar közszolgálati média, és az M1 Híradójában ismét beszámoltak róla, hogy „az a Donald Tusk nácizza Orbán Viktort, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt”.

Végül jött Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter náci múltról nem beszélt, de azért a Pesti Srácok formuláját használva szintén több szerénységet kért Tusktól, hiszen:

Hány lélegeztetőgépet, maszkot vagy védőruhát szerzett eddig Európának? Nos, amíg ezekre a kérdésekre a válasz: nulla, addig több szerénység lenne indokolt az elnök úr részéről.

Rovatok