Index Vakbarát Hírportál

Magyarázatot vár az orvosi kamara Kásler Miklóstól

2020. április 19., vasárnap 11:43

Nyílt levélben kérte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyet vezető Kásler Miklós minisztertől, hogy a levelekben kiadott miniszteri utasítások helyett rendszerezetten, visszakereshetően és átláthatóan kommunkáljanak a járványhelyzet miatt elkezdett átalakításról.

A MOK szerint nehezen alakul ki a szakma bizalma, ha nem látnak megalapozott terveket, és a szakmailag indokolatlannak látott, rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai és lelkiismereti problémákhoz vezettek. 

Az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.

- írják a nyílt levelükben.

Az orvosi kamara hiányolja a háttérszámításokat, az átalakítás forgatókönyvét, és problémásnak látják, hogy egy-egy levélből értesülnek a következő lépésekről, azt viszont nem tudják, hogy milyen ütemezésben, mire kell felkészülni.

A MOK elnöksége is szeretne hozzáférni a miniszteri utasításokhoz, amelyek sem a közlönyben, sem az EMMI honlapján nbem elérhetők, hogy segítséget tudjon nyújtani az orvosoknak a feladatok végrehajtásában. A MOK például nagy segítséget nyújt abban, hogy gyakorlati útmutatással csökkentse a páciensek életéről döntő orvosokra háruló erkölcsi terheket. A Covid-19 kezeléséhez kiadott etikai útmutatásuk a társadalmi bizalmat is erősíti, mert azt jelzi, hogy tudományos szempontok szerint történik a páciensek kezelése.

(Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok