Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Május 3-i tetőzésre készülünk

2020. április 20., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy hétvégén országosan 3945 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt 24 órában pedig összesen 1738 szabályszegés történt: 816 esetben figyelmeztetett a rendőrség, 521 helyszíni bírságot szabtak ki, és 401 feljelentést tettek emiatt.

Bár a hétvégén a rendőrség tapasztalatai szerint fegyelmezetlenebbek az emberek,

Az alezredes kiemelte: az ország többi részével összehasonlítva a fővárosban most hétvégén kevésbé volt jellemző, hogy az emberek megszegték a korlátozásokat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy vasárnap két teherszállító járat érkezett Budapestre, amelyek Sanghajból, illetve Szöulból hoztak összesen 22 tonnányi védőfelszerelést Magyarországra.

Mikor tetőzhet a járvány? - az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a járványhelyzet hétfő reggeli adatait, azaz azt, hogy újabb 68 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 1984 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen,  267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Müller azt is elmondta, 10 idős, krónikus beteg hunyt el, így

199 főre emelkedett a koronavírus hazai áldozatainak száma

A tisztifőorvos ismét kiemelte a Pesti úti idősotthon adatait, és arról beszélt, jelenleg 223 fertőzöttek tartanak nyilván ebben az intézményben, köztük 19 dolgozó érintett, és eddig 23 személy hunyt el. A Pesti úton a második mintavétel 267 lakónál és 40 dolgozónál történt meg, a minták laboratóriumi vizsgálata jelenleg is zajlik, ezeknek az eredménye keddre vártható.

A fővárosi dokumentáció alapján Müller Cecília kijelentette: biztos, hogy „fizikailag” egy hétig nem volt jelen a Pesti úti idősotthonban orvos, „tehát bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni”. Ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy további vizsgálatokat kell folytatni ebben az ügyben.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy május 3-ra várható az előrejelzések szerint a vírusfertőzések tetőzése, és az operatív törzs is régóta erre készül.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tetőzés azt jelenti, egyfajta plató keletkezik, vagyis több napig ugyanannyi megbetegedésszámot regisztrálnak majd, mint a korábbi időben. Azt ugyanakkor nem tudják megmondani, hogy a várt plató meddig tart majd.

A tetőzésre való felkészülésről azt mondta, technikai dolgokat is meg kell oldani, az ágyfelszabadítás csak egy lépés, ezután kell azokról a műszaki megoldásokról gondoskodni, amelyekkel az intenzív ellátás is biztosítható. Ezenkívül a tisztifőorvos szerint a humán erőforrás biztosítása is hetekkel ezelőtt elkezdődött:

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

Az Index hétfőn ezeket a kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

(Borítókép: Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón. Fotó: képernyőkép / Index)

Rovatok