Index Vakbarát Hírportál

Ombudsmani kiállást vár a nemváltást ellehetetlenítő jogszabály ellen a transz szervezet

2020. április 20., hétfő 13:56

Közleményben kéri az alapvető jogok nyáron kinevezett biztosát, dr. Kozma Ákost a Transvanilla Transznemű Egyesület, hogy járjon közbe az összes lehetséges módon abban: a Semjén Zsolt által március végén benyújtott jogszabálytervezet transzneműkre vonatkozó, nemváltást ellehetetlenítő részét ne fogadják el, írják

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2020. április 07.-én levélben kérte Dr. Kozma Ákos, alapvető jogok biztosát, hogy az Országgyűlés elő kerülő jogszabálytervezet ( T/9934.) kapcsán járjon közbe annak érdekében, hogy a minden szempontból elfogadhatatlan javaslatot az Országgyűlés ne fogadja el.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az elmúlt években kiadott jelentéseiben olyan jogi szabályozást sürgetett, amely a tisztességes eljáráshoz való jog garanciái, a jogorvoslathoz való jog érvényesülése mellett, a nemi megerősítő beavatkozásoktól különválasztva biztosítja a transznemű személyek számára a nemi identitásuknak megfelelő nem és név választását.

Azt írják, Kozma a mai napig nem válaszolt megkeresésükre, ezért most közleményben szólítják fel, hogy álljon ki a transznemű személyek emberi méltósága és önrendelkezési joga mellett. Ha mégsem sikerülne meggátolnia a szöveg elfogadását, akkor arra kérik, hogy „a 2011. évi CXI. törvényben foglalt hatáskörével élve kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát, mely lépést a Transvanilla Egyesület is meg fog tenni az ügyfelei képviseletében”.

Közben beszámoltak nemrég arról is, hogy levélben fordultak segítségért az ENSZ különbiztosaihoz a módosítás miatt. Az ENSZ több szakértője, Victor Madrigal-Borloz, az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa; Dainius Puras, az ENSZ egészségügyi különbiztosa; Joseph Cannataci, az ENSZ magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és Dubravka Simonovic, az ENSZ nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa pedig közös kéréssel fordult a magyar kormányhoz – levelüket itt lehet elolvasni.

Arra kérik a kormányt, hogy

vonják vissza a javaslatot, mert az nem felel meg a nemzetközi emberi jogi szabályozásnak.

Az Index videóját a témáról alább nézheti meg:

Próbáltam biszexuális fiú lenni, de rájöttem, hogy se biszex, se fiú nem vagyok

Rovatok