Index Vakbarát Hírportál

23 lakónál jelzett koronavírus-fertőzöttséget az előszűrés egy XIII. kerületi hajléktalanszállón

2020. április 21., kedd 08:10 | aznap frissítve

Összesen 23 lakónak lett pozitív a koronavírus miatti előszűrés során elvégzett tesztje a a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett Madridi úti hajléktalanszállón, erősítette meg a szervezet a HVG-nek. A 23 koronavírusos lakóból 9-nél a hatósági teszt is megerősítette a fertőzés jelenlétét, őket vasárnap kórházba szállították. A további 14, az előszűrésnél pozitív tesztet adó lakót elkülönítették a XIII. kerületi otthon egyik szárnyában, majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos protokollja szerint az intézmény orvosa kérte az akkreditált tesztek elvégzését a PCR teszt eredményeire hivatkozva.

A hajléktalanszállón a Fővárosi Önkormányzat segítségével végezték el a szűrővizsgálatot a 120 lakón és 20 dolgozón. A dolgozók közül senkinek nem lett pozitív a koronavírustesztje.

Karantén alá került a teljes intézmény

Az elkülönítés ellenére kéthetes karantént rendelt el a szállón a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap, teszi hozzá a lap. Ez az izolált lakókkal együtt 124 embert érint – a karantén alá kerülők ellátását a május 3-i zárlat lejárták öt Vöröskereszt-dolgozó vállalta önként.

Nem a Madridi úti az egyetlen hajléktalanszálló, ahol igazoltan megjelent az új típusú koronavírus – Karácsony Gergely hétfőn szintén a HVG-nek ismerte el, hogy már több szállón is azonosították a fertőzés jelenlétét. Éppen ezért már el is kezdték a fővárosi fenntartású szállókon és nappali melegedőkben a tesztelést, de a következő hetekben a a hajléktalanellátásban dolgozókra és a zsúfoltabb intézményekben lakókra is kiterjesztik azt.

Az operatív törzs keddi tájékoztatója után a főpolgármester arról írt Facebook-oldalán, hogy a hajléktalanszállón „jó eséllyel az történt, mint a fővárosi idősotthonokban: kórházból visszaküldött beteg hozta be a fertőzést.

Az első érintett koronavírus teszt eredménye csak azután érkezett meg, hogy már visszaszállították az intézménybe a kórházból. Ez a sajnálatos eset is mutatja, hogy a kormányhivatalnak azonnal módosítania kell a korábbi tiltó határozatát. Kizárólag negatív teszttel lehessen bárkit elbocsátani a kórházakból! Nem ismétlődhet meg az, ami miatt az idősotthonokban is megfertőződhettek a bentlakók!

− írta Karácsony.

A koronavírus a hajléktalanellátásra jelentett veszélyéről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Rovatok