Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány petíciót indít az érettségi elhalasztására

2020. április 21., kedd 15:48

Az idei érettségi vizsgák elhalasztását követelő online petíciót indított a Demokratikus Koalíció.

– jelentette be kedden Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalára kitett videóüzenetében. A párt elnöke szerint „egészen elképesztő, hogy a járvány csúcsidőszakában tartanák meg a vizsgákat“.

És leszögezte, „nincs helye az érettséginek május elején”. Gyurcsány ezért bejelentette, online petíciót indítanak azőrületes döntés“ ellen.

Ez a kormány csak akkor módosít, ha hallja, hogy erős ellenállás van; hát tessék, kiabáljunk, szóljunk közösen: ez így nem mehet!

Az ellenzéki és szakszervezeti felháborodást az okozza, hogy miközben Orbán Viktor és a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs május 3-ra teszi a járvány tetőzésének időpontját (mely után még jó pár napig megmarad a fertőzések magas száma, és csak utána indul apadásnak), a kormány május 4-re tűzte ki az érettségi első napját (mely idén kivételesen csak írásbelikből áll majd).

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn bejelentette, hogy ha járványügyi szempontok indokolják, az érettségi akár el is mozgatható az előre bejelentett időpontról, és szintén hétfőn az iskoláknak küldött levelében kérte, az intézmények jelezzék a fenntartónak vagy kormányhivatalnak, ha a felügyelethez nem áll rendelkezésre megfelelő számú tanár. Ez esetben

az érettségik lebonyolításánál olyan tanári végzettséggel rendelkező pedagógusok is bevonhatók, akikkel az intézmény nem áll jogviszonyban.

Rovatok