Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Több mint 20 ezer tesztet végez el a Fővárosi Önkormányzat

2020. április 23., csütörtök 15:01 | aznap frissítve

A Fővárosi Önkormányzat 10 800 PCR típusú koronavírustesztet végez el a fővárosi cégeknél és intézményekben – derül ki az önkormányzat közleményéből.

Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebookon közzétett videóüzenetben is beszélt a tesztelés fontosságáról. Egészségügyi szervezetekre hivatkozva azt mondta, hogy nemcsak a járvány megállításához van szükség minél több tesztelésre, hanem a szigorú korlátozások enyhítéséhez is, hiszen ha tudjuk, ki milyen stádiumban van (fertőző, gyógyult vagy még nem is fertőzött), célzottabb intézkedéseket lehet hozni.

A főváros a saját forrásait felhasználva, valamint Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának támogatásával elindítja a tömeges tesztelést Budapesten. Először az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra összpontosítanak – mind az ott dolgozókra, mind az ott lakókra. Ezenkívül lehetőséget biztosítanak a kerületi önkormányzatoknak is, hogy azok is tesztelhessenek.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat eddig összesen 28 ezer tesztet szerzett be. Ebből 10 ezer darab közbeszerzési eljárás keretében a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyek felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalanellátó szervezeteknél. A fővárosi cégeknél és intézményekben használt 10 800 PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft.

A főváros intézményeiben folyó védekezési munkát a központi kormányzat 500 db IgM/IgG teszttel támogatja. A közleményből nem derül ki, hogy a maradék 6700 tesztet honnan szerezte be a főváros.

A teszteket a szociális és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzik el először.

Rovatok