Index Vakbarát Hírportál

250-re emelkedett az elhunytak száma, 2383 esetben igazolták a fertőzést

2020. április 24., péntek 07:16 | aznap frissítve

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg.

Ezzel 250 főre emelkedett az elhunytak száma. A 11 új áldozatból 7 nő és 4 férfi volt, a legfiatalabb egy 61 éves férfi, akinél krónikus megbetegedésként májtályogot tüntettek fel.

401-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, írja a kormányzati koronavírus-oldal. Jelenleg hatósági házi karanténban 10 942-en vannak, az összes magyarországi mintavétel pedig 58 251-re emelkedett.

A területi adatokból az látszik, hogy Fejér megyében berobbant a járvány. Itt kiugró mértékben, egy nap alatt csaknem 13 százalékkal, míg egy hét alatt több mint 70 százalékkal nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Fejérben így százezer lakosra már 57 igazolt eset jut, ami alig marad el a budapestitől (69), és messze nagyobb minden más megye lélekszámarányos értékénél (Pest és Komárom-Esztergom megyében van 20 fölött a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma, míg tizenegy megyében a 10-et sem éri el).

A legtöbb fertőzött továbbra is a fővárosban van: az itteni 1221 az összes igazolt eset 51,24 százaléka. Magyarország keleti felében csak a Csongrád megyei fertőzöttség mondható magasnak, ahol 60 igazolt eset van (ez azt jelenti, hogy százezer lakosra 15 fertőzött jut), míg szintén a Dél-Alföldön van a legkevésbé fertőzött megye is: Békésben csak 13 igazolt esetről tudunk.

Május 3-ig biztosan maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozó szabályok, a továbbiakról jövő szerdán dönt a kormány, vagyis legkorábban május 4-én, az érettségik kezdetekor indulhat meg az enyhítés Magyarországon, mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ugyanakkor az érettségi időpontja még nem végleges, indokolt esetben egy-két hetes halasztás is elképzelhető, hangzott el. A kormányinfón az is kiderült, hogy a magyarországi fertőzöttek 10 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy továbbra is emelkedő tendenciát tapasztalni napról napra, tehát nem vagyunk a járvány végén. Elmondta, hogy a csütörtöki adatok szerint 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy folytatódik az idősotthonok országos járványügyi hatósági ellenőrzése, és több helyen zajlanak a fertőtlenítések is, a honvédség bevonásával. „Helyben kell meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek segítik lassítani a járvány terjedését” – mondta a tisztifőorvos a nagy szociális, egészségügyi intézményekre utalva.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, hogy a hétvégékre, valamint a május 1-jei munka ünnepére ismét megkapják az önkormányzatok a lehetőséget a kijárási korlátozások szigorítására.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonon követheti nyomon:

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget ápol egy orvos a budapesti Szent László Kórház intenzív osztályán 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Rovatok