Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz kötelező a maszk viselése az érettségi közben

2020. április 25., szombat 09:37

Hosszabb interjút készített a novekedes.hu Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével. Az interjúban érintették az érettségit, a digitális távoktatást és a Nemzeti alaptanterv is. 

Az érettségiről Hajnal azt mondta, hogy 

A digitális oktatással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „a tanulók mintegy 0,1 százaléka az, akiket nem tudtunk elérni, közülük minden bizonnyal sokan külföldön tartózkodnak. Akit nem tudunk digitálisan oktatni, ők a 750 ezer állami rendszerben tanuló általános és középiskolás közül öt százalék, azaz 30-35 ezer tanuló. Ezeket a tanulókat papír alapon érik el, így kapják a feladatokat, vagyis az elnök szerint ők sem maradnak ki az oktatásból. Hajnal szerint ez egyébként egy „nagyon jó arány, az öt százalék nem sok.” 

Várhatóan egyébként az évzárók, így a ballagások is is elmaradnak. „Javasoljuk, hogy ha a ballagás elmarad, akkor virtuális ballagás legyen legalább, ahol az osztályfőnök is el tudja búcsúztatni a gyerekeket. Egyébként akár a szeptemberi évnyitókon is el lehet majd búcsúztatni a most végzős diákokat”, mondta az elnök. 

Hajnal nem látja akadályát, hogy szeptembertől elindulhasson a NAT

A kerettantervek készen vannak, fent vannak az Oktatási Hivatal honlapján, a helyi tanterveket pedig az iskolák készítik. Kapok visszajelzéseket és kérdéseket is ennek kapcsán. Április 30-ig csak a pedagógiai program felülvizsgálatát kell megtenni.

– mondta. Hozzátette, hogy az iskoláknak el kell döntenie, hogy a szabadon választott órakeretet hogyan használják fel és az emelt szintű oktatásban miként szervezik meg az óráikat. A helyi tanterveket úgy kell módosítani, hogy a következő tanévet már az új helyi tanterv alapján tudják az intézmények elkezdeni az 1. 5. és 9. évfolyamon. 

Rovatok