Index Vakbarát Hírportál

Ombudsmanhoz fordult Szél Bernadett a gödi különleges gazdasági övezet miatt

2020. április 25., szombat 18:09

Mint írtuk korábban, április 18-án pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amelynek értelmében a kormány mostantól kijelölhet különleges gazdasági övezeteket, amik így átkerülnek a település fennhatósága alól a megyei önkormányzatokhoz, az indoklás szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2019 őszén ellenzéki irányítás alá került Göd elveszítette a beleszólását abba, hogy mi is történik a város melletti ipari területen, ahol a Samsung Európa legnagyobb akkumulátorgyárát építi, ahogy éves adóbevételének harmadától is elesik a Balogh Csaba momentumos polgármester vezette város. Az intézkedés hátterében feltehetően az áll, hogy a rendkívüli állapotot kihasználva az állam végigvigye mindazt, amit korábban, sokszor éppen a helyi lakosok „akadékoskodása” miatt csak lassan tudott átnyomni, ráadásul az EU-s szabályokkal sincs éppen összhangban.

Szél Bernadett független önkormányzati képviselő szombati Facebook-posztjában jelezte, hogy írásbeli beadvánnyal fordult Dr. Kozma Ákos alapvető jogok biztosához a kormány döntésének alkotmányosságával kapcsolatban, mert szerinte négy ponton is sérti azt. Szél szerint:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként néhány napja a Blikknek adott interjút, ahol szóba került a gödi ügy is. A miniszter azzal indokolta a Samsung-gyár elvételét, hogy egy olyan nagy, további beruházásról tárgyalnak a Samsunggal, amelyre talán évek, sőt évtizedek óta nem volt példa itthon, és ehhez egy sokkal megfontoltabb, sokkal szélesebb személyi kört bevonó tárgyalássorozatra van szükség, mint egy nem túl nagy településre bízni mindezt.

Csütörtökön pedig arról írtunk, hogy alig telt el pár nap azóta, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt kapott rendeleti hatalmával elvette Göd városától a mellette lévő Samsung-gyár területét, máris több milliárd forint fejlesztést jelentett be a gyár területén.

(Borítókép: A gödi Samsung-gyár 2018-ban. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok