Index Vakbarát Hírportál

Karácsony arra kéri Orbánt, országosan tegyék kötelezővé az arc eltakarását

2020. április 28., kedd 08:20

Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben kezdeményezi, hogy a kormány az európai gyakorlatnak megfelelően az egész országban tegye kötelezővé az arc eltakarását a koronavírus-járvány miatt. 

A levélben Karácsony azt írja: a főváros már rendeletben írta elő az arc eltakarását, vagyis maszk, sál vagy kendő viselését a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, taxikban, és a rendelkezés hatékonyságát, indokoltságát a kormány által felkért járványügyi szakértők és a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is igazolták. A Magyar Nemzet egyébként úgy tudja, hogy jövő héttől országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.

Karácsony szorgalmazza a tömeges tesztelés megkezdését, amelyhez felajánlja a fővárosi tapasztalatokat és a budapesti programokban részt vett szakértők segítségét. A levélben szó esik arról is, hogy a főváros saját forrásból szerzett be húszezer tesztet, és tárgyal újabb tesztkapacitások beszerzéséről. 

Budapesten hétfő óta kötelező az arc eltakarása a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, az első nap tapasztalatait ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze. 

Rovatok