Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt szívnak a szülők, de többet dolgoznak otthon az apák, mint korábban

2020. április 29., szerda 16:13

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások óta Magyarországon a családokban elvégzendő munka mennyisége jelentősen megnőtt - derül ki magyar szociológusok és politológusok friss kutatásából. Ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy a magasabb státuszú családokban

a férfiak ebből most nagyobb részt vállalnak, mint korábban.

Fodor Éva (Közép-európai Egyetem), Gregor Anikó (ELTE-TáTK, Freie Universität Berlin), Koltai Júlia (Társadalomtudományi Kutatóközpont, ELTE TáTK) és Kováts Eszter (ELTE ÁJK) online kérdőívezéssel csaknem kétezer embertől gyűjtött be válaszokat. 

AZ ÁPRILIS 6 ÉS 14 KÖZÖTT, 1966 FŐ ONLINE  MEGKÉRDEZÉSÉVEL KÉSZÜLT KUTATÁS NEM A TELJES NÉPESSÉGRE, HANEM csak A LEGALÁBB ÉRETTSÉGIVEL RENDELKEZŐ, INTERNETEZŐ KISGYEREKESEK CSOPORTJÁRA REPREZENTATÍV.

A CEU által támogatott kutatás szerint ezeket a szülőket is fenyegetheti a munkanélkülivé válás veszélye, miközben sokan kénytelenek közülük a korábbi munkahelyük helyett otthonról, távmunkában dolgozni. A bölcsődék, óvodák és iskolák bezárásával és a nagyszülői segítség kiesésével közben újabb teher hárult a családokra:

a szülőknek a fizetett munkájuk mellett az iskolai oktatás, illetve a megnövekedett gyerekgondozás, is a feladatuk lett, sőt idősgondozás is hárulhat most rájuk.

A kutatás megállapításai között szerepel, hogy:

Bár a fenti megállapítások nem általánosságban a kisgyereket nevelők csoportrájára igazak, a kutatás előkészítése egy későbbi, országos reprezentatív mintás felmérésnek.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok